Duane Michals: Duane Michals ja Robin Williams, n.1980.

Duane Michals – Muotokuvaaja

Duane Michals (s. 1932) on uraauurtava valokuvaaja, joka hylkäsi dokumentaarisen valokuvauksen perinteiset toimintatavat 1960-luvulla. Hänet tunnetaan valokuvistaan, jotka kertovat tarinoita kuin sarja elokuvan pysäytyskuvia, sekä tavastaan kirjoittaa valmiisiin valokuvavedoksiin käsin kuvatekstejä, viestejä ja runoja. Hänen taidettaan on luonnehdittu performatiiviseksi, narratiiviseksi ja illusionistiseksi. Michals kokee olevansa pikemminkin tarinankertoja kuin valokuvaaja. 

Michals opetteli valokuvauksen taidon itsenäisesti otettuaan valokuvia Venäjän-matkalla vuonna 1958. Hän aloitti ammattiuransa muoti- ja mainosalalla 1900-luvun puolivälin New Yorkissa ja eteni muotokuva- ja videotaiteen alueelle. Hän on luonut tilausmuotokuvia useista kuuluisista näyttelijöistä, kirjailijoista, muusikoista ja kuvataiteilijoista Andy Warholista Meryl Streepiin. 125 näistä muotokuvista on esillä näyttelyssä. 

Michals haastaa mielellään itsensä käyttämään jokaisen kuvattavansa kanssa erilaista, yksilöllistä lähestymistapaa. Hänen kuvansa ovat unenomaisia ja outoja ja herättävät usein enemmän kysymyksiä kuin tarjoavat vastauksia. Michals sanookin: “Todella hyvän valokuvan ei koskaan tulisi näyttää sinulle todellisuutta; sen tulisi haastaa se.” 

 

Näyttelyn on kuratoinut Linda Benedict-Jones, Curatorial Exhibitions, Pasadena, California.

K1
Kämp Galleria

Kämp Galleria, Mikonkatu 1, 00100 Helsinki

17.2.–21.5.2023
Teoskuvia

Tule ja koe
Täältä löydät lisätietoa käytännön asioista, jotka mahdollistavat sujuvan vierailun Suomen valokuvataiteen museon K1 -näyttelytilassa.
Tule ja koe
Kuuntele näyttelijä-valokuvaaja Laura Malmivaaran, valokuvataiteilija Nelli Palomäen, valokuvaaja Sergei Pavlovin sekä museon kuraattorin Orlan Ohtosen pohdintoja näyttelystä. Ääniopas on kuunneltavissa suomeksi ja luettavissa suomeksi, ruotsiksi sekä englanniksi.
Tule ja koe
Avoimet yleisöopastukset museon K1 -näyttelytilassa aina torstaisin klo 18-19.
Tule ja koe
Löydä opastuksen kautta ryhmällesi uusia näkökulmia esillä oleviin näyttelyihin!
Tule ja koe
Tervetuloa tutustumaan näyttelyihin oppaan johdolla!
Tule ja koe
Varaa eskariryhmällesi oma aamuhetki valokuvataiteen äärellä!
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy