Duane Michals: Duane Michals och Robin Williams, c.1980.

Duane Michals – Porträtteraren

Den här utställningen presenterar den första omfattande översikten av Duane Michals porträtt. Michals är banbrytande fotograf som på 1960-talet bröt sig loss från dokumentärfotografins etablerade traditioner. Han är välkänd för sina iscensatta fotografier som berättar genom en sekvens av filmstillbilder samt för sitt sätt att lägga till handskrivna rubriker, meddelanden och dikter på sina printade fotografier. Hans verk har beskrivits som performativa, narrativa och illusionistiska. Michals njuter av att bli kallad för historieberättare istället för ‘fotograf’.  

Michals lärde sig att fotografera själv under en resa till Ryssland 1958. Han började sin professionella karriär inom mode och kommersiell konst i mitten av 1900-talet i New York, och fortsatte sin karriär med porträttfotografering och videokonst. Han har på uppdrag skapat porträtt av många kända skådespelare, författare, musiker och konstnärer, så som Andy Warhol och Meryl Streep. 125 av de porträtten är med i den här utställningen.  

Michals njuter av utmaningen att urskilja varje person han fotograferar och gör det med ett unikt tillvägagångssätt. Han använder naturligt ljus och fotograferar ofta utomhus. Han använder olika tekniker, så som dubbelexponering, reflektioner, ovanliga vinklar, handmålning och kollage. Hans drömska och kusliga bilder brukar få tittaren att ställa frågor istället för att ge dem svar. Michals säger: “ett bra fotografi ska aldrig visa verkligheten; den ska motsäga den.” 

Duane Michals (f. 1932 i McKeesport, PA) blev kandidat på Universitet av Denver år 1953 och arbetade som grafisk formgivare fram till att han blev mer engagerad i fotografi i slutet av 1950-talet. Hans första soloutställning presenterades av Museum of Modern Art i New York år 1970 och han har under de senaste fem decennier ställt ut runt om i världen. Han har tagit emot ett flertal priser för sina insatser inom fotografi. Michals verk finns i flera olika samlingar i USA och utomlands. Han lever och arbetar i New York.  

DENNA UTSTÄLLNING ÄR KURERAD AV LINDA BENEDICT-JONES OCH TRANSPORTERAD AV CURATORIAL EXHIBITIONS, PASADENA, CALIFORNIA. 

K1
Kämp Galleria

Kämp Galleria, Mikaelsgatan 1, 00100 Helsinki

17.2.–21.5.2023
Bilder

Besök
Fördjupa utställningsbesöket med en förhandsbokad guidning!
Besök
Tervetuloa tutustumaan näyttelyihin oppaan johdolla!
Adress
Kämp Galleria
Mikaelsgatan 1, 00100 Helsingfors
Se på kartan Kämp Galleria
Öppettider
må–fre 11–20, lö–sön 11–18
Biljetter
16/6/0 €
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.
Adress
Kabelfabriken
Kabelplatsen 3, 00180 Helsingfors
Se på kartan Kabelfabriken
Öppettider
ti–sö 11–18, ons 11–20
Biljetter
12/6/0 €, 16/6/0 € från 1.1.2024
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.