Veikko. Kuva: Helena Inkeri.

Elämän paikat

Elämän paikat -valokuvaprojektissa joukko helsinkiläisten hoivakotien asukkaita ja heidän läheisiään jakaa kuvin ja tarinoin muistoja elämänsä tärkeistä paikoista. Elämän paikassa ihminen on kokenut jotakin ilahduttavaa tai sykähdyttävää, jotakin ikimuistoista.

Projektin aikana osallistujat palasivat valokuvaaja, sosionomi Helena Inkerin kanssa itselleen tärkeään paikkaan valokuvattavaksi. Yhteiset kahvihetket ja keskustelut vanhojen albumi-, dokumentti- ja taidevalokuvien äärellä siivittivät matkaa muistoihin.

Roihuvuoren palvelukeskuksessa toukokuussa 2015 alkanut ja Seniorisäätiön Kannelkodissa syksyllä 2015 jatkunut projekti on tarjonnut osallistujille mahdollisuuden peilata elettyä elämää, vaalia ainutkertaisen elämän merkityksellisiä hetkiä sekä kartuttaa uusia kokemuksia. Samalla toiminta on luonut maaperää asukkaiden, omaisten ja talon henkilökunnan kohtaamisille.

Näyttelyssä osallistujat jakavat muistojaan 1930-luvulta lähtien. Valokuvat ja tekstit kurottavat Tammisaaren saaristosta Esplanadin vilinään ja aina sotalapsuusmuistoihin Ruotsin maaseudulle. Pitkän elämän aikana karttuneet sirpaleiset muistot punoutuvat kokonaisiksi tarinoiksi, joissa mennyt kohtaa nykyisyyden. Samalla kun teokset kertovat yksilöllisiä tarinoita, ne piirtävät kuvaa jaetusta kokemusmaailmasta ja historiasta.

Olispa sen saanut nauhalle mitä tytöt puhui tanssien jälkeen!
Orvokki, (s. 1946)

Sota-aikaan pakolaisia ottivat Ruotsissa vain rikkaat ja uskovaiset. Kalliista leluista en olisi välittänyt. Tärkeintä oli, että sai rakkautta.
Annikki, (s. 1938)

Johanna sanoi, että saaren tällä laidalla vedestä heijastuu miljoona sädettä. Tässä kalliolla maattiin ja levättiin yhdessä.
Hermanni, (s. 1931)

Haluaisin palata 60-luvulle Pohjoisrantaan ja ottaa nuoruuden kotihipat uusiksi!
Mirja, (s. 1941)

Voi luoja, miten paljon muistoja onkaan tulvahtanut mieleen. Päivääkään en antaisi pois, lapsuuteni oli kullanarvoinen asia.
Irma, (s. 1939)

Vaikka jalka ei nousisi enää entiseen tapaan, muistot nostattavat kasvoille saman hehkun kuin vuosikymmeniä sitten.

Hanketta on rahoittanut Suomen Kulttuurirahasto Taidetta hoitolaitoksiin -apurahalla ja sen yhteistyökumppanina ovat olleet Suomen valokuvataiteen museo, Roihuvuoren monipuolinen palvelukeskus ja Seniorisäätiö. Valokuviin liittyvät nauhoitteet: Helena Inkeri ja Humanistinen ammattikorkeakoulu, Kulttuurituotannon koulutusohjelma.

Suomen Kulttuurirahaston Taidetta hoitolaitoksiin -tukimuodon tavoitteena on edistää hoitoa tai erityistä tukea tarvitsevien ihmisten elämänlaatua taiteen tai soveltavan taiteen keinoin.

 

 

Suomen valokuvataiteen museo
Prosessi-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

27.5.–14.8.2016
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
12/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
12/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy