Yann Mingard:

Valokuvataiteen museo, Suuri näyttelytila

10.6.–30.8.2020
Teoskuvia

Sveitsiläisen kuvataiteilijan Yann Mingardin (s.1973) laaja soolonäyttely Everything is up in the air, thus our vertigo (2015–2018) nähdään ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa.

Everything is up in the air, thus our vertigo (2015–2018) on geologisten ilmiöiden, kuten sedimentaation ja kerrostumisen, inspiroima teoskokonaisuus joka liikkuu vapaasti eri asiayhteyksien, sekä ajan ja paikan välillä, luoden kokonaiskuvaa ihmisen vaikutuksesta ympäristöön. Mingard esimerkiksi näyttää mikä yhdistää nettikamerakuvia Kiinan suurkaupunkien savuisista taivaista ja J.M. William Turnerin hohtavia taivaita kuvaavia maalauksia (1775–1851).

Mingard kerää todisteita ja teostensa lähdemateriaaleja eri ajoilta, yhdistäen muinaishistoriaa, taidehistoriaa, historiallisia dokumentteja ja nykypäivän kuvastoa. Hän asettaa dokumentaarisen materiaalin rinnalle omia tummanpuhuvia asetelmakuviaan ja miltei abstrakteja maisemakuvia, luoden näin lähes dystooppisia yhteyksiä tapahtumien välille.

Yann Mingard on taustaltaan myös hortonomi. Hän on pitkään seurannut luonnon muuttumista ja ihmisen osallisuutta muutokseen. Mingard käsittelee taiteessaan ilmastonmuutosta ja antroposeenia* toisinaan hyvinkin absurdien ja paikallisten historiallisten tapahtumien kautta. Hän kehottaa meitä miettimään uudelleen rooliamme ja paikkaamme kansalaisina ja kuluttajina maailmassa, joka muuttuu nopeasti niin oman toiminamme kuin meistä riippumattomien avaruudellisien muutosten vaikutuksesta.

*Antroposeeni on tutkijoiden ehdottama termi meneillään olevalle geologiselle epookille, jonka aikana tapahtuneita ihmisen toiminnan aiheuttamia muutoksia maapallolla voidaan jo geologisesti havaita.

Näyttelyn on kuratoinut Lars Willumeit. Näyttelyyn liittyy kirja: Everything is up in the air, thus our vertigo; kuvat Yann Mingard; teksti Frédéric Moser; 144 sivua; Editions GwinZegal; 2018.

Valokuvataiteen museo, Suuri näyttelytila

10.6.–30.8.2020