Beata Fransson
Ghost town

Ostosten pakkaaminen elegantteihin paperikasseihin on osa ylellisten muotiputiikkien viehätystä. Näyteikkunat ovat niidenkin ihailtavissa, joiden varat eivät riitä ostoksiin.

Beata Fransson on kuvannut milanolaisten muotiliikkeiden tyylikkäitä näyteikkunoita tyhjillä, öisillä kaduilla. Franssonin mustavalkoiset kuvat on taiteltu houkutteleviksi paperikasseiksi, jotka jo itsessään vaikuttavat arvoesineiltä. Kassit näyttävät tyhjiltä, mutta kantavat mukanaan arvoasetelmia, tunteita ja ajatuksia. 

Fransson pohtii näyttelyssään muotiliikkeiden näyteikkunoita sekä visuaalisena ilmiönä että osana kulutuksen kulttuurihistoriaa. Ikkunat ovat kuin teatterilavastuksia tai elokuvascreenejä, joissa esineet loistavat parrasvaloissa. Kuten teatteriesitys, ollakseen merkityksellinen ikkunakin tarvitsee yleisöä. Näkökulmasta riippuu, nähdäänkö kuluttajat mainosten orjina, primitiivisinä koristautujina, vai itsenäisinä katsojina ja omien valintojen tekijöinä. Yöllä, kun näyteikkunat loistavat tyhjille kaduille, kulutus näyttäytyy ontoimmillaan.

Beata Fransson (s. 1977) on valmistunut Malmön taideakatemiasta ja työskentelee Tukholmassa. Hänen työnsä käsittelevät usein tilallisuuteen, kaksi- ja kolmiulotteisuuteen ja valokuvauksen historiaan liittyviä kysymyksiä. Hän lähestyy niitä vuoroin väri- ja mustavalkokuvauksen, vakavan ja leikillisen tyylin, vedosten ja installaatioiden keinoin.

Suomen valokuvataiteen museo
Projekti-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

16.2.–20.3.2011
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
12/6/0 €, 16/6/0 € 1.1.2024 alkaen
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy