Jari Silomäki: Rakas päiväkirjani, sarjasta Harjoitelmia aikuisuuteen (1997–2001)

Jari Silomäki
Harjoitelmia aikuisuuteen

Jari Silomäen kuvasarja Harjoitelmia aikuisuuteen on kertomus nuoresta miehestä, hänen ihastuksestaan ja tuon ihmissuhteen kipukohdista.

Kuvasarja koostuu pienistä osakertomuksista, yksittäisistä valokuvista ja kuvapareista, jotka muodostuvat katsojan mielikuvituksessa kokonaisuudeksi. Tarina rakentuu myös muilla kerronnallisilla tasoilla: tekstien, esitysjärjestyksen ja kuvien keskinäisten suhteiden kautta.

Elokuvamainen tarina on etukäteen käsikirjoitettu ja lavastettu. Kuvissa esiintyvä henkilö ei ole taitelija itse, vaan hän, kuten kaikki muutkin teoksen hahmot ovat näyttelijöitä. Päiväkirjamaisen arkiset tekstit, niiden minäkertoja ja katsojan päästäminen yksityisyyden alueelle esimerkiksi omakuvan keinoin tuottavat kuitenkin tarkan illuusion todellisista tapahtumista. Kuvissa faktan ja fiktion raja jätetään epätarkaksi.

Jari Silomäki on Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut ja Aalto yliopistossa jatko-opintojaan suorittava valokuvataiteilija, jonka tuotannossa keskeistä on dokumenttivalokuvalla variointi. Näyttelyn valokuvat ovat alkuperäisiä hopeagelatiinivedoksia vuosilta 1997–2001.

Näyttely on osa Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska kulturfondenin rahoittamaa Taidetestaajat-hanketta. Suomen valokuvataiteen museo, Zodiak - Uuden tanssin keskus, Teatterimuseo ja Helsingin taiteilijaseura ovat hankkeessa mukana yhteisellä Taiteen päivä Kaapelilla -kokonaisuudella, jossa sadat 8.-luokkalaiset opettajineen tutustuvat valokuvan, tanssin, teatterin ja kuvataiteen ammattilaisiin ja heidän töihinsä.

Suomen valokuvataiteen museo
Kuvakulma

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

24.8.–17.12.2017
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy