Jari Silomäki: Rakas päiväkirjani (Min kära dagbok), från serien Övningar för vuxenlivet (Harjoitelmia aikuisuuteen), 1997–2001

Jari Silomäki
Övningar för vuxenlivet

Jari Silomäkis bildserie Övningar för vuxenlivet (Harjoitelmia aikuisuuteen) är en berättelse om en ung man, föremålet för hans förtjusning, och smärtpunkterna i deras relation.

Bildserien består av små delberättelser, enskilda fotografier och bildpar, som bildar en helhet i betraktarens fantasi. Berättelsen byggs också upp på andra berättelseplan: via texterna, den ordning i vilken delberättelserna presenteras och bildernas inbördes förhållanden.

Den filmmässiga berättelsen är skriven och iscensatt på förhand. Personen på bilderna är inte konstnären själv, utan han är skådespelare liksom alla andra figurer i verket. De vardagliga dagboksartade texterna, deras jagberättare och det att åskådaren släpps in på ett privat område exempelvis med hjälp av självporträtt skapar emellertid en exakt illusion av verkliga händelser. I bilderna lämnas gränsen mellan fakta och fiktion oskarp.

Jari Silomäki är en fotokonstnär med examen från Konstindustriella högskolan och fortsatta studier vid Aalto-universitetet, för vilken det viktigaste i hans produktion är variationer med dokumentfotografi. Fotografierna på utställningen är originalfotografier i silvergelatin från åren 1997–2001.

 

Utställningen ingår i ett projekt finansierat av Suomen Kulttuurirahasto och Svenska kulturfonden, Konsttestarna. Finlands fotografiska museum, Zodiak - Uuden tanssin keskus, Teatermuseet och Konstnärsgillet i Helsingfors deltar i projektet med det gemensamma programmet Konstens dag på Kabelfabriken, där hundratals elever i årskurs 8 och deras lärare får bekanta sig med professionella inom fotografi, dans, teater och bildkonst och deras arbeten.

Finlands Fotografiska Museum
Vinkelrummet

Kabelfabriken, Kabelfabriken, Tallbergsgatan 1 G, 00180 Helsinki

24.8.–17.12.2017
Bilder
Adress
Kämp Galleria
Mikaelsgatan 1, 00100 Helsingfors
Se på kartan Kämp Galleria
Öppettider
må–fre 11–20, lö–sön 11–18
Biljetter
12/6/0 €
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.
Adress
Kabelfabriken
Kabelplatsen 3, G-trappan, 00180 Helsingfors
Se på kartan Kabelfabriken
Öppettider
ti–sö 11–18, ons 11–20
Biljetter
12/6/0 €
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.