Photo: Virve Laustela, The Finnish Museum of Photography

Ilmiömäiset valokuvat – oppimispolkuja Valokuvataiteen museon avoimiin aineistoihin

Miten vanhat valokuvat voivat auttaa nykynuoria historian ilmiöiden ymmärtämisessä? Näyttelyssä esitellään, mitä mahdollisuuksia museon digitaaliset kuva-aineistot ovat antaneet eri-ikäisten ilmiöoppimiseen – esimerkisi työn, lähihistorian ja Suomen sotien käsittelyssä eri luokka-asteiden opetuksessa.

Näyttely Prosessi-tilassa esittelee museon oppilaitosyhteistyötä edustavaa Tulkintoja ja tietoa -hankkeen prosessia sekä sen tuloksia.

"Tulkintoja ja tietoa – oppimispolkuja avoimiin aineistoihin" on vuosina 2016–2017 toteutettava Suomen valokuvataiteen museon yleisötyön hanke. Hankkeen tavoitteena on tehdä museon avoimia, vapaasti käytettävissä olevia digitaalisia kuva-aineistoja tutuiksi opettajille sekä kehittää luovia tapoja työstää kuvia ilmiöitä käsittelevässä opetuksessa. Avoimien kuvien käyttöehdot mahdollistavat niiden vapaan muokkaamisen ja jakamisen, jolloin käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Hanke edustaa uudenlaista museoiden ja opettajien välistä yhteistyön muotoa, jossa kehitetään museopedagogisia käytäntöjä yhteissuunnittelun keinoin, verkostoidutaan sekä kehitetään ja testataan käytännössä uusia työskentelytapoja. 

Kevään 2017 aikana yhteensä seitsemän erilaista opetusryhmää on etsinyt uusia tapoja hyödyntää museon avoimia aineistoja erilaisia työkaluja ja tekniikoita käyttäen. Museon avoimet kokoelmakuvat toimivat lähtökohtana, joka johdatti ryhmiä monenlaisten ilmiökokonaisuuksien ja teemojen äärelle. Valokuvataiteen museon Prosessi-tilassa järjestettävä näyttely esittelee sekä hankkeen etenemistä, eri ryhmien oppimisprosesseja että niiden konkreettisia tuloksia. 

Mukana näyttelyssä ovat Haukilahden koulu, Helsingin kielilukio, Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu, Sataedu Kokemäki, Tampereen seudun työväenopisto sekä Viitaniemen koulu. Hankkeen tulokset kootaan myöhemmin myös museon verkkosivuille kaikkien vapaasti hyödynnettäväksi.

Tulkintoja ja tietoa on valtakunnallinen Museoviraston rahoittama innovatiivinen hanke sekä osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden Yhteinen perintö -hanketta.

Suomen valokuvataiteen museo on avannut täysin vapaaseen käyttöön yli 500 kokoelmakuvaa, jotka löytyvät Flickr-kuvapalvelusta osoitteesta:www.flickr.com/photos/valokuvataiteenmuseo.


Museon näyttelyt avoinna ti–su 11–18, ke 11–20. Ma suljettu.

Prosessi-tilan näyttelyyn on vapaa pääsy.

Suomen valokuvataiteen museo
Prosessi-tila, 1. kerros

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

12.5.–26.11.2017
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
12/6/0 €, 16/6/0 € 1.1.2024 alkaen
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy