Heidi Lunabba:

Kaksoset

Heidi Lunabba, 2010

Heidi Lunabba:

Kaksoset

Suomen valokuvataiteen museo
Prosessi-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

15.3.–22.5.2011
Teoskuvia
Vaatteet tekevät miehen - mutta entä lapsen? Kuvataiteilija Heidi Lunabban (s.1977) kuvasarjassa tutkaillaan sitä, miten vaatteilla ja muilla visuaalisilla merkeillä korostetaan ja määritellään lapsen sukupuolta. Jokainen lapsi on kuvattu sekä tyttönä että poikana, ja nämä kaksi kuvaa on digitaalisesti yhdistetty yhteen kuvaan "kaksosiksi".

Teoksen lähtökohtana ovat lasten muotia esittelevän muotilehti Vogue Bambinin muotivalokuvat, joita näyttelyn kuraattori, FT Annamari Vänskä analysoi tänä vuonna ilmestyvässä tietokirjassaan Kuviteltu lapsuus. Näkökulmia lapsuuteen visualisoituneessa kulutuskulttuurissa. Muotikuvissa korostuu se, miten lapset usein puetaan pieniksi aikuisiksi. Kun lapsen sukupuoli ei vielä selvästi näy kasvoista ja olemuksesta, se "ilmoitetaan" vaatevalinnoilla.

Kuvauksissa 1-12-vuotiaat lapset saivat ammattimaskeeraajan avustuksella asettua tytön ja pojan rooliin. Kuvissa näkyy siten myös heidän oma käsityksensä sukupuolten esittämisen eroista. Osa kuvista on kuvattu kaksikielisissä työpajoissa, jotka järjestettiin Suomen valokuvataiteen museossa yhdessä Blaue Frau -teatteriryhmän kanssa. Työpajakuvat ovat esillä muistipelinä, jota voi pelata näyttelyssä.

Suomen valokuvataiteen museo
Prosessi-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

15.3.–22.5.2011
Teoskuvia