Heidi Lunabba:

Tvillingar

Heidi Lunabba, 2010

Heidi Lunabba:

Tvillingar

Finlands Fotografiska Museum
Kabelfabriken, Processrummet

Kabelplatsen 3, G-trappan, Helsinki

15.3.–22.5.2011
Bilder

Kläderna gör mannen - men barnet då? I sin bildserie undersöker bildkonstnären Heidi Lunabba (f.1977) hur man framhäver och definierar ett barns kön med kläder och andra visuella tecken. Varje barn har fotograferats både som flicka och som pojke i verkstäderna, och bildparen har digitalt sammanfogats till "tvillingfoton".

Utgångspunkten för verket är modefoton från modetidningen Vogue Bambini som visar barnmode. Modefotografierna analyserades av utställningens kurator FD Annamari Vänskä i hennes faktabok Kuviteltu lapsuus. Näkökulmia lapsuuteen visualisoituneessa kulutuskulttuurissa (Barndomen i vår fantasi. Perspektiv på barndomen i en visualiserad konsumtionskultur, 2011). Bilderna framhäver hur barn ofta kläs ut till små vuxna. När ett barns kön ännu inte tydligt framträder i anletsdragen och barnets gestalt "meddelas" det genom klädval.

I samband med fotograferingen fick barn i åldern 1-12 år med hjälp av en professionell maskör iklä sig en flickas respektive en pojkes roll. På fotografierna ser man också deras egen uppfattning av skillnaderna i att föreställa olika kön. En del av bilderna togs i tvåspråkiga verkstäder som arrangerades i samarbete med teatergruppen Blaue Frau på Finlands fotografiska museum. Dessa bilder finns i utställningen i form av ett memory-spel.

Konstnärs- och kuratorträff onsdagen den 6 april kl. 17.30. Konstnären Heidi Lunabba, intendenten Anna-Kaisa Rastenberger och Museum Anna Nordlanders avdelningschef, kuratorn Anders Jansson diskuterar utställningen. Fritt inträde.

Konstnärs- och kuratorträff fredagen den 29 april kl. 17.30. Konstnären Heidi Lunabba och kuratorn, forskardoktor Annamari Vänskä från modeforskningsinstitutet vid Stockholms universitet berättar om utställningen. Fritt inträde.

Träff med konstnären söndagen den 22 maj kl. 14. Konstnären Heidi Lunabba berättar om utställningen. Fritt inträde.

I samband med utställningen ordnas verkstäder både på finska och på svenska för skolelever och vuxna. Du får veta mera på adressen www.valokuvataiteenmuseo.fi

Du kan skicka egna tvillingfoton till utställningens blogg: inartproject.info>Do

Utställningen visas också under sommaren 2011 på Museum Anna Nordlander (Skellefteå, Sverige).

 

Finlands Fotografiska Museum
Kabelfabriken, Processrummet

Kabelplatsen 3, G-trappan, Helsinki

15.3.–22.5.2011
Bilder