Käsisalamalla päin pläsiä

Vilho Setälä

Käsisalamalla päin pläsiä

Suomen valokuvataiteen museo
Prosessi-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

27.5.–4.9.2011
Teoskuvia
Suomen valokuvataiteen museolla on hallussaan mittava kokoelma, joka saattaa joskus monipuolisuudellaan yllättää museon työntekijätkin.* Kun jokainen negatiiviruutu lasketaan mukaan, valokuvien määrä on yli kolme miljoonaa.

Käsisalamalla päin pläsiä – ja muita kertomuksia valokuvataiteen museon kokoelmista -näyttely tuo yhteen tilaan joukon keskenään hyvin erilaisia valokuvia. Joukossa on valokuvataiteen teoksia, kuvajournalismia, muotikuvia, lehtikuvia ja muotokuvia sekä ammattikuvaajilta että valokuvauksen harrastajilta. Vanhimmat kuvat ovat 1860-luvulta, uusin vuodelta 2006. Eri ikäisten ja kokoisten valokuvien riemukas kohtaaminen näyttelytilassa antaa vihjeitä siitä, miten monia merkityksiä valokuva on eri aikoina saanut.

Näyttely sai alkunsa museon nettisivuilla julkaistavasta Kokoelmanosto-sarjasta, jossa esitellään kuvin ja sanoin kokoelmiin kuuluvia valokuvia. Nettisivujen digitaaliset kuvatiedostot eivät kuitenkaan tavoita valokuvien materiaalisuutta, ja siksi osa kuvista halutaan nyt tuoda yleisön nähtäville myös aitoina esineinä.

Näyttelyn valokuvaajat: Fritz Englund, Maija Holma, Nanna Hänninen, Markus Jokela, Ben Kaila, Kalle Kultala, Jouko Leskelä, K-G Roos, Martin Parr, Marja Pirilä, Sakari Pälsi, Merja Salo, Vilho Setälä, Hanna Weselius sekä Petteri Bülow, Juha Saari ja Touko Yrttimaa.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan myös Päin pläsiä -kirjanen, joka esittelee valittuja paloja museon kokoelmista.

*Näillä sanoilla aloitettiin Kokoelmanostoja-julkaisusarja museon nettisivuilla tammikuussa 2010.

Suomen valokuvataiteen museo
Prosessi-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

27.5.–4.9.2011
Teoskuvia