Taneli Eskola: Pitkäsilta, Helsinki 2014. Kuvaa on rajattu.

Taneli Eskola
Kaunis Maa

Suomen valokuvataiteen museon kesänäyttely esittelee valokuvataiteilija Taneli Eskolan (s. 1958) tuotannon 1970-luvulta nykypäivään. Laajassa yksityisnäyttelyssä on esillä noin 200 valokuvaa

”Eskolan maisemakuvat tuovat mieleen lapsuuden kesät. Miltä meri tuoksui ja kuinka kirkas taivas oli. Ne muistuttavat myös siitä kauneimmasta talvipäivästä. Kun valo kaikui hangilta ja pakkanen nipisti poskesta.”  – Sanna Lipponen

Eskolan teokset ovat tilan ja ajan kudelmia – Kaunis Maa vie katsojan lumen ja auringon maisemiin, varjoisille kaduille, vehreisiin puutarhoihin ja urbaaneihin paratiiseihin. Eskola on havainnoinut omaa arkiympäristöään: Hämeenlinnaa 1980-luvulla, Helsingissä vanhaa Malmia ja merenrantojen maisemia. Kuvausmatkoillaan hän on tallentanut mm. Neuvostoliittoa, Viroa, Puolaa ja Italiaa.

Taneli Eskola (s. 1958) löysi valokuvauksen pariin Suomen kansallisvalokuvaajaksi kutsutun I. K. Inhan ja sekä ranskalaisen Henri Cartier-Bressonin jalanjäljissä. Nuorena Taneli Eskola sovelsi Cartier-Bressonin kuvaustapaa suomalaiseen maaseutuun ja löysi hengenheimolaisuutta I. K. Inhan luontokuvista.

Eskola on taituri myös ihmisten kuvaamisessa. Kaunis Maa -näyttelyssä pääsee kurkistamaan niin entisajan markkinahumuun kuin takapihojen leikkipaikoillekin. 

Taneli Eskola on julkaissut monia kuvateoksia sekä kuvittanut tai tekstittänyt kymmeniä valokuvataiteesta, kulttuurimaisemista ja puutarhataiteesta kertovia kirjoja. Eskola väitteli taiteen tohtoriksi vuonna 1997.

Näyttelyn kuvamaisemiin katsojan johdattavat asiantuntijoiden tekstit. Julia Donner (tutkija, FT), Kati Lintonen (FT, tutkija), Sanna Lipponen (vapaa kirjoittaja ja kuraattori) ja Asko Mäkelä (taidehistorioitsija) avaavat polkuja Eskolan maailmaan.

Suomen valokuvataiteen museo
Valokuvataiteen museo

Kaapelitehdas

18.5.–14.8.2016
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
12/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
12/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy