Kuolemasta kuvin

Ulla Jokisalo: The Time Machine. Kuvaa on rajattu.

Kuolemasta kuvin

Suomen valokuvataiteen museo
Prosessi-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

23.11.2012–6.1.2013
Teoskuvia
Kuolemasta kuvin -näyttely kysyy, onko valokuvilla paikkansa kuoleman kohtaamisen prosessissa. Esillä on valokuvia Pekka Elomaalta, Arvi Hansteelta, Ulla Jokisalolta, Ben Kailalta, Andrei Lajuselta, Arno Rafael Minkkiseltä, Hans Paulilta, Pentti Sammallahdelta ja Seppo Savekselta.

Toi musta täplä keskellä – tuli heti mieleen, et tos se musta aukko on: et me ei tiedetä, mist me tullaan ja mihin me mennään. Et täs on se piste, ydin.
(Tiina Surakka, Pirkanmaan hoitokodin johtaja Ulla Jokisalon teoksesta Aikakone)

Kuvataiteilijana olen toteuttanut teoksia osittain yhteistyönä esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden kanssa. Nyt toimiessani kuraattorin roolissa halusin sisällyttää saattohoidon ammattilaisten näkemyksiä valokuvista ja kuolemasta osaksi kuratoriaalista prosessia ja näyttelyn lopullista ilmettä.

Esillä on tekstiotteita Pirkanmaan hoitokodin työntekijöiden ajatuksista. Harmaa tausta kehystää niitä valokuvia, jotka nousivat puheenvuoroissa rauhallisen ja toiveikkaan, ideaalin kuoleman kuviksi.

Näyttely on osa Aalto-yliopiston Kuratoinnin ja näyttelypedagogiikan koulutusohjelman opinnäytettäni. Valokuvat ovat pääosin Suomen valokuvataiteen museon kokoelmista. Valokuvateosten lisäksi mukana on dokumenttikuvia.

Teksti: Sanna Sarva

 

 

Suomen valokuvataiteen museo
Prosessi-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

23.11.2012–6.1.2013
Teoskuvia