Ulla Jokisalo: The Time Machine. Kuvaa on rajattu.

Döden i bilder

Den där svarta fläcken i mitten – det slog mej genast att där är ju det svarta hålet: att vi inte vet varifrån vi kommer och vart vi är på väg. Att här är punkten, kärnan.

(Tiina Surakka, chef för vårdhemmet Pirkanmaan hoitokoti om Ulla Jokisalos verk Tidsmaskin.)

Utställningen Döden i bilder frågar om fotografier har en plats i den process som ett möte med döden innebär. Här visas fotografier av Pekka Elomaa, Arvi Hanste, Ulla Jokisalo, Ben Kaila, Andrei Lajunen, Arno Rafael Minkkinen, Hans Paul, Pentti Sammallahti och Seppo Saves.

Som bildkonstnär har jag utfört verk delvis i samarbete med till exempel anställda inom social- och hälsovård. När jag nu har rollen som kurator ville jag ta med yrkesutbildade inom palliativ vård och deras synpunkter på fotografin och döden i den kuratoriska processen och utställningens slutliga framtoning.

På utställningen finns textcitat där anställda vid ett vårdhem i Birkaland uttrycker sina tankar. De fotografier som i inläggen ansågs uttrycka en lugn och hoppfull, ideal död inramas av en grå bakgrund.

Utställningen ingår i mitt examensarbete inom utbildningsprogrammet Konstkuratering och utställningspedagogik vid Aalto-universitetet. Fotografierna kommer till största delen från Finlands fotografiska museums samlingar. Vid sidan av verken visas även dokumentärfoton.

Text: Sanna Sarva

Kurator Sanna Sarva berättar om utställningen 2.12. kl. 14-15. Fritt inträde.

 

Finlands Fotografiska Museum
Processrummet, 1. våningen

Kabelfabriken, Kabelplatsen 3, Helsingfors

23.11.2012–6.1.2013
Bilder
Adress
Kämp Galleria
Mikaelsgatan 1, 00100 Helsingfors
Se på kartan Kämp Galleria
Öppettider
må–fre 11–20, lö–sön 11–18
Biljetter
16/6/0 €
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.
Adress
Kabelfabriken
Kabelplatsen 3, 00180 Helsingfors
Se på kartan Kabelfabriken
Öppettider
ti–sö 11–18, ons 11–20
Biljetter
12/6/0 €, 16/6/0 € från 1.1.2024
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.