Jonathan Hobin: The Twins

Jonathan Hobin
Lastenhuoneessa

Jonathan Hobinin valokuvissa maailmanpolitiikka nähdään lasten silmin

Lens Politica tuo Valokuvataiteen museoon kanadalaistaiteilija Jonathan Hobinin valtavasti huomiota ympäri maailmaa saaneen Lastenhuoneessa-näyttelyn.

Hobinin kuvissa nähdään lapsia leikkimässä esimerkiksi syyskuun yhdennentoista päivän terroristi-iskua ja toisintamassa Abu-Ghraibin kidutuskohtausta. Kuvat muistuttavat siitä, että lapset elävät aikuisten rakentamassa maailmassa ja kohtaavat jatkuvasti uutisia ja ilmiöitä, joita he käsittelevät omalla tavallaan esimerkiksi leikkien kautta.

”Miten lapsi voisi käsitellä uutisissa näkemiään kuvia? Usein lapsille ainoaksi tavaksi käsitellä tapahtumia jää leikkiminen", Hobin kertoo.

Kuvat lapsista leikkimässä uutisista tuttuja kohtauksia ovat levinneet sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin. Teokset ovat saaneet paljon kiitosta, mutta herättäneet myös ristiriitaisia tunteita ja paheksuntaa. Kanadan polarisoituneimmaksi taiteilijaksi luonnehdittu Hobin on kiitosten ja palkintojen lisäksi saanut kuvista jopa tappouhkauksia.

Kuvien leviämistä ja niiden saamaa huomiota voi pitää osoituksena siitä, että ne ovat juuri nyt ajankohtaisempia kuin koskaan. Nykyteknologia on tehnyt maailmasta entistä visuaalisemman, ja sosiaalisessa mediassa leviää myös kuvia, jotka perinteinen media jättää niiden raakuuden takia julkaisematta.

”Ennen seurasimme uutisia televisiosta ja lehdistä. Nykyään kannamme kaikkialla mukanamme älypuhelimia ja tabletteja, joten meitä pommitetaan kuvilla käytännössä koko valveillaoloaikamme. Lasten ympärille on hyvin vaikea rakentaa suojakuplaa”, Hobin kertoo.

Näyttely on osa yhteiskunnallisen taiteen ja elokuvan festivaalin Lens Politican ohjelmistoa.

 

Suomen valokuvataiteen museo
Projekti-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

31.10.2014–25.1.2015
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy