Pentti Sammallahti: Helsinki, 1982.

Pentti Sammallahti
Me kaksi

Pentti Sammallahden Me kaksi -näyttelyn valokuvien keskiössä on kahden olennon välinen jaettu ohikiitävä hetki. Ajatus kahdesta, parista – kaikenlaisesta kumppanuudesta toistuu kuvissa. Olipa kyseessä rakastavaiset, lapset tai kaksi koiraa, Sammallahden kuvat kertovat kiintymyksestä, hellyydestä ja emotionaalisesta siteestä – siitä miten olemme kaiken elävän kanssa yhdessä tässä maailmassa. Kuvissa luonto piirtyy saumattomasti osaksi inhimillistä elämää. 

Näyttelyssä on esillä Sammallahden ympäri maailmaa kuvaamia teoksia vuosilta 1964–2022. Kuville on ominaista yhtäaikainen vakavuus, lempeä huumori ja kaipuu.  

Pentti Sammallahti (s.1950) aloitti uransa 1960-luvun alkupuolella. Hän on ensimmäisiä suomalaisia valokuvaajia, joka on tehnyt elämäntyönsä valokuvataiteilijana. Sammallahti on kansainvälisesti huomioiduimpia suomalaisia valokuvaajia sekä moneen kertaan palkittu taiteen kunniatohtori. Hän on tehnyt pitkän uran myös valokuvataiteen opettajana Taideteollisessa korkeakoulussa vuosina 1974–1991, sekä julkaissut 25 valokuvataidekirjaa ja –kuvasalkkua. Hän on kehittänyt valokuvan erilaisia vedostamistapoja ja painojäljennösmenetelmiä. 

Sammallahden valokuvista huokuu sommittelun ja pimiötyöskentelyn taito. Kaikki näyttelyn teokset ovat Sammallahden itse tekemiä, pimiössä vedostamia hopeagelatiinivedoksia ja suurikokoisia digitaalisia pigmenttivedoksia.  

K1
Kämp Galleria

Kämp Galleria, Mikonkatu 1, 00100 Helsinki

13.10.2023–25.2.2024
Teoskuvia

Tule ja koe
Täältä löydät lisätietoa käytännön asioista, jotka mahdollistavat sujuvan vierailun Suomen valokuvataiteen museon K1 -näyttelytilassa.
Podcast
Kuva ois kiva -podcastin 29. jaksossa vieraana valokuvataiteilija Pentti Sammallahti. Jaksossa keskustellaan filmikuvauksesta sekä pimiössä työskentelystä.
Tule ja koe
Valokuvataiteilija Pentti Sammallahti kertoo äänioppaassa neljästä näyttelynsä teoksesta. Ääniopas on kuunneltavissa suomeksi ja luettavissa suomeksi, ruotsiksi sekä englanniksi.
Tule ja koe
Löydä opastuksen kautta ryhmällesi uusia näkökulmia esillä oleviin näyttelyihin!
Tule ja koe
Tervetuloa tutustumaan näyttelyihin oppaan johdolla!
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy