Näkemättömät

Kuva: Roisin White

Näkemättömät

Valokuvataiteen museo, Suuri näyttelytila

12.6.–1.9.2019
Teoskuvia

Näkemättömät esittelee neljä nousevaa monialaista taiteilijaa, joiden teokset tarkastelevat sitä, kuinka tiettyjen ihmisryhmien näkyvyys on toisten hallinnassa tai kuinka se toistuvasti torjutaan. Näyttely kysyy, kuka on näkemätön, erityisesti länsimaissa, ja pohtii kuinka erilaisuutta viestitään ja rakennetaan usein visuaalisin keinoin. Näyttely lähestyy näkemättömyyttä prosessina, näkemättä jättämisenä, jota vahvistaa kulttuurisesti toisena pidettyjen systemaattinen poispyyhintä, poistaminen, syrjäyttäminen ja vältteleminen.

 

Näyttelyssä mukana olevat taiteilijat kohtaavat näkyvyyden ja etuoikeuden läheisen yhteyden menneisyydestä nykypäivään. He ammentavat unohdetuista paikallistarinoista ja tutkivat työskentely-yhteisöjensä marginaaleja, reuna-alueita ja saarekkeita. He etsivät niitä, jotka on pakotettu tai kuviteltu pois näkyvistä. He paljastavat kuinka kohteiden kehot näyttäytyvät paikkoina, joissa näkyvyyttä ei voi enää kieltää tai tukahduttaa. Teokset osoittavat, että näkemättömyys ei ole vain poispyyhkimistä, vaan myös erilaisia merkityksiä tuottava teko.

 

Kuraattori:

Lexington Davis (US/NL)

Taiteilijat:

Cihad Caner (TR/NL)

Róisín White (IE)

Sinead Kennedy (AU)

Agata Wieczorek (PL)

 

Näyttelyn taiteilijat valittiin 28 taiteilijan joukosta, jotka osallistuvat yhteiseurooppalaiseen Parallel-hankkeeseen. Parallel tuo yhteen taideorganisaatiot, nousevat taiteilijat sekä kuraattorit, ja synnyttää uusia teoksia esiin nostavia näyttelyitä. Näyttely ja teosvalikoima ovat saaneet rahoituksensa hankkeelta, jonka suunnittelusta ja johtamisesta vastaa Procur.arte.

 

PARALLEL on valokuvataiteen foorumi, joka luo mentoroinnin ja vaihto-ohjelman avulla uusia standardeja nykyvalokuvalle. Hanke luo näkyvyyttä taiteilijoiden ja kuraattorien työlle sekä parantaa näiden yhteyksiä valokuva-alan museoihin, gallerioihin ja festivaaleille. Hankkeessa on mukana 18 eurooppalaista valokuva-alan organisaatiota ja sitä rahoittaa Luova Eurooppa -ohjelma. 

Valokuvataiteen museo, Suuri näyttelytila

12.6.–1.9.2019
Teoskuvia