Róisín White: sarjasta Cross the Child's Palm with Silver, 2019.

Eurooppalaisen valokuvataiteen kesä
Näkemättömät

Näkemättömät / Out of Sight: Picturing the Unseen esittelee neljä nousevaa monialaista taiteilijaa, joiden teokset kyseenalaistavat ja tarkastelevat näkyvyyden ja ”toiseuden” rakentumisen hankalaa suhdetta. Näyttely kysyy, kuka on näkemätön, erityisesti länsimaissa, ja pohtii sitä, miten erilaisuus kohdataan visuaalisten esittämisen keinoin. Näyttely lähestyy näkemättömyyttä prosessina, ”näkemättä jättämisenä”, jossa tietyt ihmisryhmät systemaattisesti pyyhitään pois, jätetään huomiotta, poistetaan ja kuvitellaan muuksi hallitsevan kulttuurin tarpeiden mukaan.

Cihad Caner, Róisín White, Sinead Kennedy ja Agata Wieczorek tarkastelevat valokuva- ja videoteoksissaan sitä, kuinka näkyvyyttä käsitellään jatkuvasti diskurssin, kansantarinoiden, virallisten käytänteiden sekä hyödykkeiden tuotannon ja kulutuksen kautta. He ammentavat paikallistarinoista ja teoreettisista teksteistä ja työskentelevät monimuotoisten yhteisöjen parissa tutkiessaan marginalisoinnin toimintaa ja säilymistä. He etsivät niitä, jotka on pakotettu tai kuviteltu olemaan ”poissa näkyvistä” ja paljastavat sen, kuinka kohteiden kehot näyttäytyvät paikkoina, joissa näkyvyyttä ei voi enää kieltää tai tukahduttaa. Heidän teoksensa osoittavat, että ”näkemättömyys” ei ole vain reduktiivinen, poispyyhkimisen teko, vaan myös produktiivinen teko, joka johtaa myyttien, narratiivien, vaihtoehtoyhteisöjen, erilaisten ajallisuuksien sekä lokeroitumisen ja selviytymisen fyysisten rakenteiden luomiseen.

 

Suomen valokuvataiteen museo on mukana eurooppalaisessa Parallel-hankkeessa, joka lisää taiteilijoiden ja taiteen kansainvälistä liikkuvuutta ja edistää valokuvataiteilijoiden ja kuraattoreiden ammatillisia taitoja. Parallel-hanketta vetää portugalilainen Procur.arte, ja hankkeessa on mukana 18 eurooppalaista valokuva-alan organisaatiota. Vuosittain mukaan tulee avoimen haun kautta kolmekymmentä uutta valokuvataiteilijaa ja kuusi nuorta kuraattoria, jotka osallistuvat vuoden mittaiseen mentorointiohjelmaan. Vuoden aikana valokuvataiteilijat tekevät uusia teoksia ja kuraattorit suunnittelevat näistä näyttelyt kuuteen eri maahan Euroopassa.

Näyttelyn on kuratoinut Lexington Davis, joka on valinnut mukaan neljä hankkeeseen osallistunutta taiteilijaa.

 

Suomen valokuvataiteen museo
Suuri näyttelytila

Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki

12.6.–1.9.2019
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy