Onni Lönnroth, Varis pöydällä / A crow on the table, 1910, Suomen valokuvataiteen museo / Finlands fotografiska museum / The Finnish Museum of Photography.

OBJECTS ON OIL

Mustarinda Helsinki Photography Biennialissa 2014

Osa Helsinki Photography Biennialin näyttelyä Valokuvataiteen museossa koostuu Mustarinda-seuran työstämästä kokonaisuudesta. 

Työryhmä on syventänyt ekologisiin kysymyksiin keskittyvää teemaa ja toteuttanut biennaaliin näyttelyosion Objects on Oil.  Siinä arvioidaan luontokuvamme ja -suhteemme muutosta arkistojen, arkkitehtuurin, metsän ja energian näkökulmista.

Objects on Oil nostaa huomion kohteeksi fossiiliperustan, jonka päälle inhimillinen kokemus, taloudellinen toiminta ja yhteiskunta laajemminkin rakentuvat. Esiin nousevat tämän materiaalisen perustan ymmärtämiseen liittyvät katkokset.

Inhimillisen toiminnan ja ei-inhimillisten olioiden väliset kausaalisuhteet, jotka ovat arjen elämässä hämärtyneet lähes näkymättömiin, siirtyvät ilmaston lämpenemisen ja fossiilitalouden purkautumisen myötä lähes väistämättä julkisen keskustelun marginaaleista yhteiskunnallisen kehityksen keskiöön. Biennaalin teokset osallistuvat näiden yhteyksien tunnistamiseen ja kokemukselliseen uudelleenrakentamiseen. Biennaalijulkaisun artikkelit tarjoavat lisäksi teoreettisia työkaluja tilanteen käsittelemiseksi ja eteenpäin siirtymiseksi.

Objects on Oil on esillä Valokuvataiteen museon ohella Makasiini L3:ssa Jätkäsaaressa. Se käy vuoropuhelua kuraattori Basak Senovan kokoaman Ecological Fallacy -näyttelyosion kanssa.

Objects on Oil / Mustarinda Valokuvataiteen museossa: Jenna Sutela, Martti Kalliala, Karoliina Lummaa, Paavo Järvensivu, Guy Ben-Ner, Ilkka Halso, Anna-Kaisa Rastenberger, Sofia Lahti.

Mustarindan organisoimien taiteellisten tutkimusprosessien työryhmät ja taiteilijat:

Arkisto – talouskulttuurin tutkija Paavo Järvensivu, kirjallisuudentutkija Karoliina Lummaa, Valokuvataiteen museon intendentti Anna-Kaisa Rastenberger ja amanuenssi Sofia Lahti

Arkkitehtuuri – arkkitehti Martti Kalliala ja suunnittelija Jenna Sutela

Metsä – taiteilijat Guy Ben-Ner ja Ilkka Halso

Energia – kuvataiteilijat Jussi Kivi, Antti Majava ja Nestori Syrjälä, filosofi Tere Vadén

Objektikohtaamisia - löytöjä arkistoista

Mustarindan Arkisto-työryhmän kuraattorit, Paavo Järvensivu ja Karoliina Lummaa, ovat poimineet Suomen valokuvataiteen museon ja Suomen metsämuseo Luston kokoelmista valokuvia, joissa he ovat nähneet yhteyksiä suomalaisiin luontokäsityksiin ja luonnonvarojen käyttöön.

Kuraattoreiden innoituksena on toiminut valokuvien erityislaatu objekteina: ne näyttävät konkreettisia olioita ja toimintamalleja sekä erilaisia esityksen muotoja, mutta samalla ne ovat kuitenkin olemassa myös esineinä.

Arkisto-osuuden valokuvien tekijät ovat Suomen valokuvataiteen museon kokoelmista Henrik  Cronström, Timo Kilpeläinen, Risto Lounema, Onni Lönnroth, Mikko Savolainen, Jyrki Parantainen, Rafael Roos, Matti Saanio ja Merja Salo ja Luston kokoelmista E. M. Andersen, V. K. Ahola, Tarmo Herranen ja E. K. E. Saarinen.

Suomen valokuvataiteen museo
1. kerros

Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, G-rappu, Helsinki

27.3.–27.7.2014
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
12/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
12/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy