PUTPUT
Photography On

Kahvimuki, jossa on netistä napattu kissakuva. T-paita, jossa on lomakuva kesämökiltä. Esineisiin liitetyt valokuvat ovat arkipäiväinen ilmiö, jota ei aina edes huomaa. Sveitsiläis-tanskalainen taiteilijakaksikko PUTPUT tuo uudessa teossarjassaan valokuvan esineellisyyden uusiin, oivaltaviin ja yllättäviin yhteyksiin. Samalla avartuvat myös nykyvalokuvauksen rajat.

Uudessa 35 valokuvan sarjassa taiteilijakaksikko PUTPUT yhdistää valokuvia mitä erilaisimpiin esineisiin. Leikkisät asetelmat ja yllättävät kuvavalinnat tekevät tavallisistakin tavaroista erikoisia.

Valokuvan, installaation ja designin välimaastossa liikkuva PUTPUT on aikaisemmilla projekteillaan saanut paljon kansainvälistä huomiota. Sveitsiläisen Stephan Friedlin ja tanskalaisen Ulrik Martin Larsenin perustaman PUTPUTin maailmaa hallitsee pelkistetty, stailattu ja ”syvällisesti pinnallinen” visuaalisuus, jolla on yhteyksiä mainontaan, poptaiteeseen, surrealismiin ja perinteisiin asetelmakuviin.

Teosten avain löytyy kuitenkin humoristisesta pohjavireestä, joka vinksauttaa arjen objektit pois paikoiltaan. Ensinäkemältä täysin hallittu asetelma murtuu, kun kuvaa katsoo uudemman kerran. Se, mikä nopealla vilkaisulla voisi jäädä huomaamatta, kääntääkin kokonaisuuden.

Photography On -näyttelyssä mukana on aina metataso: teokset ovat valokuvia esineistä, joihin on liitetty valokuvia. Kun kuvaesinekokoelma irrotetaan arjen kuvatulvasta ja viedään näyttelytilaan, sitä joutuu katsomaan tarkemmin. Ristiriita auttaa huomaamaan, kuinka huolimattomasti suhtaudumme valokuviin monissa muissa tilanteissa.

”Toivomme teosten herättävän keskustelua siitä, miten kuvallisuutta käsitellään ja kulutetaan gallerioissa ja museoissa, mutta myös koko visuaalisessa kulttuurissa, jossa elämme. Kannustamme pysähtymään, avaamaan silmät ja katsomaan, missä kaikkialla valokuvat arjessamme vaikuttavat”, Friedl ja Larsen sanovat.

 

”Käytämme kuvia enemmän kuin koskaan. Nykypäivän ihminen on lounasaikaan mennessä nähnyt enemmän kuvia kuin 1700-luvulla elänyt näki koko elämässään. Ihmislajista on tullut kuvantoimittaja, kuvankuluttaja. Tämä ilmiö on takuulla inspiroinut myös PutPut-taitelijaryhmää Photography On -projektin toteuttamiseen.

Aika, jolloin lasten kuvia esiteltiin vain näteissä kehyksissä takanreunan päällä, on auttamatta ohi. Nyt kuvia voi painattaa mihin tahansa, halusitpa sitten koiran kuvan älypuhelimen kuoreen tai rakkaan kasvot kellotauluun. Ilmiö on niin yleinen, että emme usein edes huomaa näitä valokuvahybridejä. Se on harmi, sillä oivaltavissa yhteyksissä tällainen kuvankäyttö avartaa myös nykyvalokuvauksen rajoja.

Kustomointi on uusi massatuotanto. Siksi PutPut on – reaktiona arjen kuvatulvaan ja turtumiseen, joka sitä kohtaan luontaisesti kehittyy – koonnut valikoiman näitä kuvapohjaisia objekteja. Heidän versioissaan arkiset tavarat saavat huomaamaan, kuinka automatisoituneesti suhtaudumme valokuviin, joiden kanssa jatkuvasti elämme.”

-Erik Kessels

 

PUTPUT on sveitsiläisen Stefan Friedlin ja tanskalaisen Ulrik Martin Larsenin vuonna 2011 perustama taiteilijaduo, joka keskittyy taiteessaan arjen tutkimiseen. Valokuvillaan he tarjoavat uusia tapoja katsoa päivittäin näkemiämme esineitä: pesusienistä tulee herkullisen kuohkeita jäätelöpuikkoja, ruokakassin sisällöstä käypää remonttimateriaalia. PUTPUT uudelleenjärjestää subjektin ja objektin keskinäisiä suhteita sekä kyseenalaistaa vanhoja ja keksii uusia tarkoituksia esineille ja konkteksteille. Siten se haastaa katsojan visuaaliseen vuoropuheluun tai suorastaan kuulusteluun kuvissa esittämiensä esineiden kanssa.

Suomen valokuvataiteen museo
Projekti-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

23.10.2015–10.1.2016
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy