PUTPUT
Photography On

På utställningen Photography On presenterar den dansk-schweiziska konstnärsduon PUTPUT en ny serie verk som fokuserar på det fotografiska objektet. En topologisk utforskning av hur fotografier appliceras på vardagliga konsumentprodukter, personifierade fotografiska applikationer på bruksföremål och produkter där ett fotografi utgör den huvudsakliga formkällan.

Genom en serie poetiska, roliga, skarpa och provokativa föremål med applicerade fotografier visar PUTPUT nya aspekter av fotografi på en utställning som befinner sig i ett gränsland där fotografi, bruksföremål, reklam, skulptur och styling möts. Kontrasten mellan konst och kitsch blir uppenbar och medverkar förhoppningsvis till diskussionen om hur bildspråket uppfattas i en galleri- eller museumkontext, men också som ett alltomfattande fenomen i den visuella värld vi lever i.

 

"Den tid vi lever i präglas av bilder. Vi konsumerar bilder i högre grad än någonsin. Idag ser en person mera bilder före lunch än vad någon på 1700-talet såg i hela sitt liv. Människan har blivit en art som redigerar och konsumerar bilder. Det här har utan tvivel varit en betydande inspirationskälla för konstnärskollektivet PutPut när de genomförde projektet ‘Photography On’.

Tiden när man ramade in fotografier av sina barn och arrangerade dem prydligt på en hylla eller på spiselkransen är för länge sedan förbi. Idag kan man låta trycka fotografier på vilket material som helst. Vill du pryda ditt telefonskal med en bild av din hund eller ha din kärastes ansikte på klockans urtavla, så var så god. Det har blivit ett så vanligt fenomen att vi knappast lägger märke till de här fotohybriderna. Och det är synd, för när vi använder tekniken klokt tänjer den också på gränserna för modern fotografi.

Specialtillverkning, skräddarsydda produkter, är den nya massproduktionen. Som en reaktion mot den överbelastning av bilder vi lever med och den avtrubbning som naturligt nog inträffar gjorde PutPut ett urval föremål som baserar sig på bilder. Med sin version av dessa vardagliga föremål ställer de oss ansikte mot ansikte med vår automatiserade uppfattning av de fotografier vi dagligen lever med. PutPut uppmuntrar dig att öppna ögonen igen och tänka mer på användningen av fotografi i vårt dagliga liv."

Erik Kessels

www.putput.dk
www.facebook.com/putput.dk
www.instagram.com/putput.dk

 

Finlands Fotografiska Museum
Projektrummet

Kabelfabriken, Kabelfabriken, Tallbergsgatan 1 G, 00180 Helsinki

23.10.2015–10.1.2016
Bilder
Adress
Kämp Galleria
Mikaelsgatan 1, 00100 Helsingfors
Se på kartan Kämp Galleria
Öppettider
må–fre 11–20, lö–sön 11–18
Biljetter
12/6/0 €
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.
Adress
Kabelfabriken
Kabelplatsen 3, G-trappan, 00180 Helsingfors
Se på kartan Kabelfabriken
Öppettider
ti–sö 11–18, ons 11–20
Biljetter
12/6/0 €
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.