Juuso Noronkoski & Mikko Rikala :Pleased With Modernism (2015). Mustesuihkutulosteita.

Reinterpreting the Frame

Viisi helsinkiläistä nuoren polven taiteilijaa sukelsi syvälle Valokuvataiteen museon kuva-arkistoihin ja tietokantoihin. Syntyi Reinterpreting the Frame -näyttely, jossa kokoelmien valokuvia on käytetty uusien taideteosten materiaalina.

Näyttelyn takana on newyorkilainen kuraattori Boshko Boskovic. Hän aloitti hankkeen tutustumalla Valokuvataiteen museon kokoelmiin. Valitsemiensa kuva-aineistojen pohjalta hän tilasi viideltä helsinkiläiseltä nuoren polven valokuvataiteilijalta uusia teoksia - tai pikemminkin taiteellisia vastauksia erityyppisille ja eri-ikäisille arkistokuville: studiomuotokuville, perhealbumikuville, lehtikuville sekä ammatti- ja harrastajakuvaajien aineistoille. Tuloksena on piirroksia, veistotaidetta, videota ja installaatiota. Näyttelyn taiteilijat ovat Liinu Grönlund, Jonna Kina, Tanja Koljonen, Juuso Noronkoski ja Mikko Rikala. Vanhojen valokuvien käyttäminen uuden taiteen luomisessa on vaatinut taiteilijoilta paljon luovuutta.

”Taiteilijoiden työskentely muistuttaa kääntäjän työtä, jossa alkuperäisistä kuvista tulee uusien teosten perusta. Uudet taideteokset antavat katsojan kokea historiallisuutta ja miettiä ajan kulumista. Jokaisesta uudesta teoksesta tulee kuvitteellinen kertomus, joka asettaa katsojan useiden, jatkuvasti eteen- ja taaksepäin kulkevien todellisuuksien välille”, kertoo kuraattori Boshko Boskovic.

Kuvakulma-tila tutustuttaa museon kokoelmiin

Reinterpreting the Frame on esillä museon uudessa Kuvakulma-näyttelytilassa. Kuvakulma sijaitsee pysyvästi museon suuren näyttelytilan oikeassa etukulmassa. Sen tehtävänä on tuoda museon yli kolmen miljoonan valokuvan kokoelmat ja kokoelmatyö esiin ja kommunikoimaan vierailevien näyttelyiden kanssa.

Reinterpreting the Frame -näyttelyssäkin on vahvasti esillä museon ja kokoelmien näkökulma. Esillä ovat myös uusien teosten lähtökohtana toimineet vanhat aineistot museon kokoelmista.


Näyttely on saanut tukea Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin MOBIUS-vaihto-ohjelmalta.  

Suomen valokuvataiteen museo
Kuvakulma

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

4.3.–7.6.2015
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy