Helsinki, Finland, 1983

Pentti Sammallahti
Retrospektiivi

Pentti Sammallahden valokuvat vievät katsojan arkikokemuksen tuolle puolen riippumatta siitä, missä päin maapalloa Sammallahti on kulkenut. Suomi, Ranska tai Venäjä - tunnusmerkillistä kuville on lämmin huumori ja mustavalkoisen valokuvan lumo.

Sammallahden universumissa vähäpätöinen on merkityksellistä ja oleelliset asiat löytyvät tarkkaavaisesti katsoen. Venyttelevät koirat ja torkkuvat kyyhkyset, mustalaismarkkinoiden rytmi tai lapset liian suurissa vaatteissa ovat tarkkoja osumia ratkaisevien hetkien metsästyksessä. Sammallahti edustaa vaihtoehtoa nykyelämän kiihkeälle rytmille ja nopean muutoksen ihannoinnille.

Maailmalla matkustavan valokuvaajan lisäksi Sammallahti on kotikaupunkinsa Helsingin ikuistaja. Vaikka kaupunki on muuttunut ja kasvanut vuosikymmenten kuluessa, helsinkiläinen tunnistaa kuvista syksyiseen ja talviseen kaupunkiin kuuluvan kosteuden, tuulen ja mereltä saapuvan usvan.

1960-luvun alussa uransa aloittanut Sammallahti on ensimmäisiä suomalaisia valokuvaajia, joka on tehnyt elämäntyönsä valokuvataiteilijana. Käsityöläisyyttä arvostava tekijä tunnetaan myös valokuvien taitavasta vedostamisesta ja kuvien laadukkaasta painamisesta. Yksittäisten kuvien ohella hän on tehnyt teemallisia kuvasalkkuja. Sammallahden läpimurto Cathleen Ní Houlihan - irlantilainen kuvasalkku vuodelta 1979 sai nimensä irlantilaisen kansantaruston hahmon mukaan. Se oli avaus kuvan sävykkyyttä ja sisäistä kokemusta painottavaan valokuvataiteeseen. Sammallahti opetti pitkään Taideteollisessa korkeakoulussa, jossa loi työryhmineen valokuvien laadukkaan vedostamisen ja painamisen kulttuurin. Retrospektiivisessa näyttelyssä on esillä hänen alkuperäisvedoksiaan sekä painettuja kuvasalkkuja.

Pentti Sammallahti on kansainvälisesti huomioiduimpia suomalaisia valokuvaajia ja kotimaassa moneen kertaan palkittu tekijä. Vuonna 2004 yksi maailman tunnetuimmista valokuvaajista ranskalainen Henri Cartier-Bresson valitsi Sammallahden 100 valokuvaajasuosikkinsa joukkoon säätiönsä avajaisnäyttelyyn Pariisiin.

 

Suomen valokuvataiteen museo
1. kerros

Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, Helsinki

15.9.2010–27.2.2011
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy