Helsinki, Finland, 1983

Pentti Sammallahti
Retrospektiv

Sammallahtis fotografier för betraktaren hinsides vardagsupplevelsen oberoende var på jordklotet han har vandrat. Finland, Frankrike eller Ryssland - karaktäristiskt för Sammallahtis bilder är den varma humorn och magin i det svartvita fotot. I hans universum är det oansenliga fullt av betydelse och det väsentliga kommer fram om man tittar noga efter. Hundar som sträcker på sig och duvor som nickar till, zigenarmarknadernas rytm eller barn i alltför stora kläder är precisa träffar i jakten på de avgörande stunderna. Sammallahti representerar ett alternativ till det moderna livets hetsiga rytm och beundran för snabba ryck.

Förutom att han är en fotograf som reser runt i världen har Sammallahti också förevigat sin hemstad Helsingfors. Trots att staden har förändrats och vuxit under de senaste decennierna känner nog en helsingforsare i fotografierna igen fukten, blåsten och dimman från havet som är en del av staden under höst och vinter.

Sammallahti hör till de första finländska fotografer som har utfört sitt livsverk som fotokonstnär. Han sätter stort värde på hantverket och är också känd för sina skickliga kopior och bildernas högklassiga tryck.  Vid sidan av individuella fotografier har han gjort tematiska fotoportföljer. Sammallahtis genombrott, Cathleen Ní Houlihan - en irländsk fotoportfölj,från år 1979 fick sitt namn efter en gestalt i de irländska folksagorna. Den var en öppning mot den fotokonst som betonar kontrasterna och den inre upplevelsen. Han undervisade länge vid Konstindustriella högskolan, där han med sina arbetsgrupper skapade en högklassig kultur av kopiering och tryckning av fotografier. I den retrospektiva utställningen visas hans originalkopior, tryckta fotoportföljer och bläckstråleutskrifter.

Pentti Sammallahti hör till de internationellt mest uppmärksammade finländska fotograferna och har flera gånger prisbelönats i hemlandet.  År 2004 valde fransmannen Henri Cartier-Bresson, en av världens mest kända fotografer, Sammallahti som en av sina 100 favoritfotografer till sin stiftelses öppningsutställning i Paris.

Träff med konstnären: Pentti Sammallahti presenterar utställningen för publiken (på finska) 7.2. kl. 14 och 16.5. kl. 14. Inträdesavgift till museet.

Fotografiet som fysiskt objekt har alltid varit viktigt för Pentti Sammallahti, skriver Kristoffer Albrecht. Läs mer från Albrechts artikeln Tryckfärg på papper här.

Finlands Fotografiska Museum
1. våningen

Kabelfabriken, Kabelplatsen 3, Helsingfors

15.9.2010–27.2.2011
Bilder
Adress
Kämp Galleria
Mikaelsgatan 1, 00100 Helsingfors
Se på kartan Kämp Galleria
Öppettider
må–fre 11–20, lö–sön 11–18
Biljetter
16/6/0 €
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.
Adress
Kabelfabriken
Kabelplatsen 3, 00180 Helsingfors
Se på kartan Kabelfabriken
Öppettider
ti–sö 11–18, ons 11–20
Biljetter
12/6/0 €, 16/6/0 € från 1.1.2024
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.