Kuva: Virve Laustela, Suomen valokuvataiteen museo.

#Snapshot

Koskaan aiemmin ihminen ei ole tuottanut yhtä paljon valokuvia ja saanut niille välittömästi niin suurta yleisöä kuin nyt. Koskaan aiemmin myöskään jokamiehen tai -naisen yksittäinen näppäys ei ole voinut saada aikaan yhtä suuria maailmapoliittisia vaikutuksia kuin nykyään. Valokuvien jakaminen on tänä päivänä yhtä tärkeää kuin niiden ottaminen.

Suomen valokuvataiteen museon #Snapshot-näyttely päivittää näppäilyvalokuvan käsitteen. Näyttely koostuu pääosin tavallisten ihmisten kuvaamista valokuvista, internetkuvista, historiallisista näppäilykuvista, selfieitä ja niiden historiaa unohtamatta. Näyttelyn osana nähdään myös teemaa kommentoivia nykytaideteoksia hollantilaiselta Erik Kesselsiltä, suomalaiselta Niklas Kullströmiltä, tanskalaiselta Sisse Stroyerilta ja ranskalaiselta Catherine Balet'lta.

#snapshot-näyttely esittää muuttuneen teknologian vaikutuksia tapoihin käyttää valokuvia. Samalla se kuitenkin osoittaa, että teknologian muutoksista huolimatta monet tarpeet ja toiveet ovat sekä valokuvien ottajilla että katsojilla samanlaisia kuin sata vuotta sitten. Käytämme yhä valokuvia vahvistamaan muistojamme, rakentamaan identiteettiämme tai yhteyttä läheisiimme. Pyrimme valokuvien avulla vaikuttamaan asioihin ympärillämme ja etsimme rakkautta.

Näyttely on suunniteltu ja toteutettu yhteistyössä Futurice Oy:n, Tampereen yliopiston Viestinnän, median ja teatterin yksikön (CMT) sekä Aalto-yliopiston Mediatekniikan laitoksen kanssa. Näyttelyä tukevat Ifolor ja EIT ICT Labs.

#Snapshot-kirja

Näyttelyä varten kirjoitettu tutkimuksellinen kirja #Snapshot - kamerat keskuudessamme vastaa kattavasti kysymyksiin valokuvaamisen syistä ja valokuvien käyttötavoista. Kirjan ovat toimittaneet Asko Lehmuskallio ja Anna-Kaisa Rastenberger.

Tekstit herättelevät kuviin, niiden ottamiseen, jakamiseen ja katsomiseen liittyviä kysymyksiä. Kirjan kirjoittajat tuovat kukin oman näkökulmansa näppäilykulttuuriin liittyviin kysymyksiin. Kolmentoista kirjoittajan joukossa on viestinnän ja valokuvan ammattilaisia ympäri maailmaa. Artikkelien aiheet käsittelevät nykyvalokuvaukseen liittyviä ilmiöitä selfieistä aina kuvien sisältämän metadatan kaupalliseen hyödyntämiseen ja kuvan muuttuneeseen rooliin maailmanpolitiikassa.

Näyttely on osa Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmaa.

 

 

 

Suomen valokuvataiteen museo
1. kerros

Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, Helsinki

21.8.2014–18.1.2015
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy