#Snapshot

Kuva: Virve Laustela, Suomen valokuvataiteen museo.

#Snapshot

Finlands Fotografiska Museum
Finlands fotografiska museum

21.8.2014–18.1.2015
Bilder

Internet har revolutionerat fotografin. Aldrig förut har människan producerat lika mycket fotografier och omedelbart fått så stor publik för dem som idag.  Aldrig förut har enskilda foton knäppta av vanliga män och kvinnor haft så stora världspolitiska effekter. Fotografierna har blivit en del av all vår kommunikation. Att dela bilder är idag lika viktigt som att ta dem.

 Även om tekniska förändringar, såsom digitalisering, internet, smarttelefoner och metadata har revolutionerat vår syn på fotografiet är behoven och önskemålen bakom fotona ofta i överraskande hög grad desamma som för hundra år sedan. Vi använder fortfarande fotografier för att stärka våra minnen, bygga upp vår identitet, söka kärlek och hålla kontakt med våra närmaste. Vi försöker med fotografiernas hjälp påverka världen omkring oss. Och alldeles som förut vill vi göra business med våra foton.

Huvudrollen på den här utställningen innehas av fotografier tagna och uppladdade på internet av oss alla – selfies, kattbilder och semesterbilder, för att inte tala om avbildade hemskheter och bildernas politiska effekter.  De bilder som har valts ut från museets samlingar ger dem en historisk referensram. Förändringen i bildkulturen kommenteras dels av interaktiva installationer och snabbfoton och dels av nutidskonstverk av Catherine Balet, Erik Kessels, Niklas Kullström och Sisse Stroyer.

Utställningen har planerats och satts upp i samarbete med Futurice Oy, Enheten för kommunikation, medier och teater vid Tammerfors universitet (CMT) och Institutionen för medieteknik vid Aalto-universitetet. Utställningen hör till Helsingfors festspel 2014 program. Utställningen stöds av Ifolor och EIT ICT Labs.

 

 

 Öppettider:

ti-sö 11-18, ons 11-20

Inträde: 8 / 5 /0 €
Fritt inträde sista ons i månaden kl 17-20.

Suomen valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki.

Info 09 6866 3621.

www.valokuvataiteenmuseo.fi/sv

Press

Heikki Pölönen, kommunikatör: +358 400 673 837

 

Finlands Fotografiska Museum
Finlands fotografiska museum

21.8.2014–18.1.2015
Bilder