Cecilia Vicuña, Erased Spiral, 2009. Con cón, Chile. Photo by James O’Hern.

Cecilia Vicuña
Songs to the Waters

Cecilia Vicuña on kuvataiteilija, runoilija ja aktivisti, jonka taiteessa runous ja poliittinen vastarinta limittyvät erottamattomasti toisiinsa. 1960-luvulta lähtien Vicuña on työskennellyt ekologisten kysymysten, ihmisoikeuksien ja yhteiskunnallisten epäoikeudenmukaisuuksien parissa. Chilen vallankaappauksen jälkeen vuonna 1973 Vicuña lähti maanpakoon Santiagosta Lontooseen, ja muutti New Yorkiin vuonna 1980.

Näyttelyn keskiössä on Vicuñan dokumentaarinen elokuva Kon Kon (2010), joka käsittelee vesistöjen yksityistämistä, luonnonvarojen tuhoamista, kuin myös nykyihmisen luontosuhteen katkeamista. Runoutta ja dokumenttia yhdistävä teos kertoo Aconcagua-joesta, joka laskee Andeilta Tyyneen valtamereen Conconin kaupungin läheisyydessä Chilessä. Vicuñan taiteellinen työskentely alkoi tämän joen äärellä 1960-luvulla.

Chilessä luonnonvesistöt on yksityistetty, millä on ollut vakavia seurauksia sekä alkuperäiskansoille että jokilaaksojen ympäristölle. Kon Kon on runo rakkaan joen katoamisesta. Joen ohella alueelta ovat kadonneet myös alkuperäiskansojen kulttuuri ja tavat. Veden pyhä kiertokulku jäätiköstä jokeen, valtamereen ja pilviin katkeaa, kun yritykset pumppaavat veden korkealla vuoristossa ennen kuin se tavoittaa jokilaaksoissa asuvat alkuperäisväestöt. Joet kuivuvat, tai yritykset palauttavat niihin saastunutta vettä, tuhoten jokilaaksojen kasvistoa, eliöitä ja kulttuuria.

Näyttelyn toinen teos, Cantos del Agua (2015), on dokumentaatio yhteisöllisestä performanssista. Vicuña kutsui naisäänitaiteilijoita improvisoimaan kanssaan vesilaulun, jonka toivottiin tavoittavan sekä päättäjät että vesistöt.

Vicuñan työskentelyssä tärkeää on aistimellisen, herkän ja henkisen yhteyden luominen toisiin olentoihin. Vicuñan meriin ja jokiin nivoutuvat työt pyrkivät herättämään henkiin jotakin kadotettua ja unohdettua. Teoksissa hakeudutaan ikiaikaisten perinteiden äärelle, voimistaen poispyyhittyjä kulttuurisia muistoja ja muistia.

Näyttelyn on kuratoinut Elina Suoyrjö.

Cecilia Vicuña (s. 1948) on New Yorkin ja Chilen välillä asuva ja työskentelevä runoilija, taiteilija, elokuvantekijä ja aktivisti. Vicuña on julkaissut myös 22 runo- ja taidejulkaisua. Hänen työskentelynsä on ollut esillä kansainvälisesti museoissa, biennaaleissa ja gallerioissa.

K1
Kämp Galleria

Kämp Galleria, Mikonkatu 1, 00100 Helsinki

10.9.2021–14.1.2022
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy