Cecilia Vicuña, Erased Spiral, 2009. Con cón, Chile. Photo by James O’Hern.

Cecilia Vicuña
Songs to the Waters

Cecilia Vicuña är en bildkonstnär, poet och aktivist, i vars konst poesi och politiskt motstånd är oskiljaktigt sammanflätade. Sedan 1960-talet har Vicuña arbetat med ekologiska frågor, mänskliga rättigheter och sociala orättvisor. Efter statskuppen i Chile 1973 gick Vicuña i landsflykt från Santiago till London, och flyttade till New York 1980.

I utställningens kärna visas Vicuñas dokumentära film Kon Kon (2010), som diskuterar privatiseringen av vatten, förstörelsen av naturresurser och hur dagens människa har förlorat kontakten med naturen. Verket som förenar poesi med dokumentär berättar om floden Aconcagua som rinner från Anderna ut i Stilla havet i närheten av staden Concón i Chile. Vicuñas konstnärliga arbete började vid den här floden på 1960-talet.

I Chile har de naturliga vattnen privatiserats, vilket har haft allvarliga följder både för ursprungsfolken och för miljön i floddalarna. Kon Kon är en dikt om hur en älskad flod har försvunnit. Kring floden har också ursprungsfolkens kultur och seder gått förlorade. Vattnets heliga kretsgång från glaciär till flod, ocean och moln bryts när företagen pumpar vattnet högt uppe i bergen innan det når floddalarna. Floderna torkar ut, eller ersätts med förorenat vatten av företagen, med följden att floddalarnas växt- och djurliv samt kultur förstörs.

Utställningens andra videoverk, Cantos del Agua (2015) är en dokumentation av en kollektiv performance. Vicuña bjöd in kvinnliga ljudkonstnärer för att tillsammans med sig improvisera en vattensång som de hoppades nå både beslutsfattarna och vattnen.

I Vicuñas arbete är skapandet av en sinnlig, känslig och andlig kontakt med andra varelser viktigt. Vicuñas arbeten som ansluter sig till hav och floder syftar till att väcka till liv något förlorat och bortglömt. Verken för oss till uråldriga traditioner och stärker de utsuddade kulturminnena.

Utställningen är kuraterad av Elina Suoyrjö.

Cecilia Vicuña (f. 1948) är en poet, konstnär, filmmakare och aktivist som bor och arbetar i New York och i Chile. Vicuña har också gett ut 22 dikt- och konstpublikationer. Hennes arbeten har ställts ut internationellt på museer, biennaler och gallerier.

K1
Kämp Galleria

Kämp Galleria, Mikaelsgatan 1, 00100 Helsinki

10.9.2021–14.1.2022
Adress
Kämp Galleria
Mikaelsgatan 1, 00100 Helsingfors
Se på kartan Kämp Galleria
Öppettider
må–fre 11–20, lö–sön 11–18
Biljetter
16/6/0 €
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.
Adress
Kabelfabriken
Kabelplatsen 3, 00180 Helsingfors
Se på kartan Kabelfabriken
Öppettider
ti–sö 11–18, ons 11–20
Biljetter
12/6/0 €, 16/6/0 € från 1.1.2024
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.