Hertta Kiiski: Present. Kuvaa on rajattu.

Tavoittamattomien hetkien häivähdyksiä

Tavoittamattomien hetkien häivähdyksiä -näyttely pohjautuu Suomen valokuvataiteen museolle lahjoitettuun harrastajakuvaajan aineistoon. Kuraattori Mirjami Schuppertin ja kahden taiteilijan, Hertta Kiisken ja Niina Vatasen, yhteistyönä tekemä näyttely tutkii valokuva-arkistoa moninaisten merkitysten tuottajana, kokonaisuutena joka runsaudessaan on jatkuvan inspiraation lähde.

Näyttelyn teokset ovat osa Hertta Kiisken Present (Thank you Helvi Ahonen) ja  Niina Vatasen Archival Studies/A Portrait of an Invisible Woman -teoskokonaisuuksia, jotka on luotu vastauksena Suomen valokuvataiteen museon Helvi Ahosen kokoelmaan. Alkuperäisen aineiston sisältämät 5 000 negatiivia kertovat koskettavan tarinan Helvi Ahosen elämästä sen iloine ja suruineen. Tavanomaisuudessaan ja arkisuudessaan kuvamateriaali jää kuitenkin lähes anonyymiksi ja muuttuu miltei fiktiiviseksi.

Arkistossa sijaitseva kulttuurihistoriallinen valokuva ymmärretään usein todisteena menneestä, historian kuvallisena todentumana. Näyttely pyrkii löytämään uuden tavan katsoa vanhaa valokuvaa kohtaamalla sen tässä hetkessä ja rakentamassa tulevaa.

Kiiski ja Vatanen lähestyvät aineistoa intuitiivisesti, ihmetellen sen runsautta ja liikuttuen Helvi Ahosen läsnäolosta. Hertta Kiiski pohtii teoksissaan arkistoa lahjan antamisen ja saamisen näkökulmasta, sekä analysoi valokuvan ajallisia ja totuudellisia kerrostumia arkistossa.

Niina Vatanen tutkii teoksissaan valokuvauksen ja arkistoinnin prosesseja, sattumanvaraisuutta ja virheitä. Vatasen teokset tuovat esiin näkymättömäksi jäänyttä ja tuhoutuneiksi tuomittuja kuvia.

 

Näyttely on osa kuraattori Mirjami Schuppertin taiteellista väitöskirjatutkimusta, jota hän valmistelee Pohjois-Irlannissa Ulsterin yliopistossa. Schuppertin tutkimus etsii vaihtoehtoisia tapoja valokuva-arkistojen tutkimiseen ja pohtii kuraattorin roolia ja työtapoja näyttelyprosessissa. Keskeisenä kysymyksenä Schuppertin työssä on, miten vanhat valokuvat voisivat olla osa nykyhetkeä samalla kun ne kertovat menneisyydestä.

Hertta Kiiski on taiteilija joka työskentelee valokuvan ja liikkuvan kuvan parissa. Hän valmistui valokuvaajaksi vuonna 2012 Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta ja opiskelee parhaillaan kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemian Tila-aikataiteen osastolla. Kiiskellä on ollut yksityisnäyttelyitä Suomessa vuodesta 2009 lähtien ja hän on osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla vuodesta 2009 lähtien.

Valokuvataiteilija Niina Vatanen (s. 1977) on valmistunut taiteen maisteriksi 2008 Taideteollisesta korkeakoulusta. Hän on suorittanut lisäksi erillisopintoja Kuvataideakatemiassa sekä Barcelonan yliopiston taideosastolla. Vatasella on ollut yksityisnäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla vuodesta 2006 ja hänen teoksiaan on ollut esillä useissa ryhmänäyttelyissä Suomessa, Keski-Euroopassa ja Venäjällä.

Näyttelyä ovat tukeneet Koneen Säätiö, Uudenmaan taidetoimikunta ja Taiteen edistämiskeskus.

 

Suomen valokuvataiteen museo
Projekti-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

21.3.–18.5.2014
Teoskuvia

Muualla verkossa

Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy