Tero Puha, sarjasta Unfinished

Tero Puha
Unfinished

Kuvaamalla muotokuvia uudelleen mm. veden ja jään läpi Tero Puha on luonut uusia teoksia. Vesi, jää ja heijastukset etäännyttävät alkuperäisen muotokuvan esittävyyttä. Kuvien henkilöistä on tullut hahmoja, joiden kehot sumentuvat, hajoavat paperille ja muuttuvat tunnistamattomiksi.

"Ystävystyttyäni mallieni kanssa ymmärsin että kehollisten muutosten dokumentoiminen ei riitä kuvaamaan prosessiin liittyviä paineita, joita yhteiskunta transsukupuoliselle ihmiselle asettaa. Transsukupuolinen henkilö on syntyessään fyysisesti välitilassa ja pyrkiessään ehjään elämään hän joutuu rakentamaan kehonsa ja sosiaalisen identiteettinsä uudelleen. Miten hän hahmottaa itseään katsoessaan peiliin? Miltä muiden katseet tuntuvat? Kuvissani olen pyrkinyt esittämään näitä tunnetiloja."


Valokuvasarjaa täydentävässä videoteoksessa esiintyy fiktiivinen hahmo Paula/Pauli. Teos kuvaa hänen yrityksiään mukautua ympäröivään maailmaan.

Tero Puha (s.1971) on valokuvaan, videoon ja digitaaliseen taiteeseen keskittynyt kuvataiteilija. Taiteellisessa työssään hän tutkii nykyihmisen elämää ja erityisesti kehokuvaa, identiteettejä, sukupuolirooleja ja kuluttamista.

Taiteilija sanoo: "Identiteettiä ja elämäntarkoitusta etsivän nykyihmisen pyrkimykset löytää tasapaino luonnollisen ja luonnottoman välillä luovat väistämättä paineita ja ristiriitoja".

Puha on työskennellyt Helsingissä, Lontoossa, Pariisissa, Berliinissä ja New Yorkissa. Hänen teoksiaan on esitetty maailmanlaajuisesti ja niitä on hankittu useiden taidemuseoiden kokoelmiin.


Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Tero Puhan laaja kuvateos Almost Human. Se kattaa Puhan tuotannon vuosilta 1995–2010. Mukana on monipuolisen taiteilijan poptaide-teoksia, sävykkäitä mustavalkoisia kehotutkielmia, videoprojekteja ja installaatioita. Kirjaan ovat kirjoittaneet Leevi Haapala, Livia Hekanaho, Anna-Kaisa Rastenberger, Leena-Maija Rossi ja Annamari Vänskä.


 

Suomen valokuvataiteen museo
Projekti-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

12.11.2010–6.1.2011
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy