Niina Vatanen: Kosmologian alkeet, 2022.

Niina Vatanen
Universus

Kesällä 2024 Kaapelitehtaan valtaa luonnontiede ja muinaiset uskomukset. Niina Vatasen (s.1977) näyttelyssä yhdistyy taiteilijan kiinnostus kasveihin, luonnontieteisiin, taidehistoriaan, myytteihin, riitteihin ja uskomuksiin.

Ihmisyhteisöt ovat kautta historian pyrkineet selvittämään maailmankaikkeuden syvintä olemusta. Eräänä tärkeimmistä tutkimusten ja pohdintojen kohteista on ollut luonto ja luontokappaleiden järjestys. Erilaiset ympäristöt sekä niissä asuvat kasvi- ja eläinlajit eivät ole toimineet ainoastaan elinpaikkoina ja ravinnonlähteinä ihmisille, vaan taivaankappaleiden ohella ne ovat muodostaneet perustan eri tieto- ja uskomusjärjestelmille. Kasveja, eläimiä ja tähtiä tutkimalla on pyritty löytämään vastauksia elämän perimmäisestä tarkoituksesta. Ihmisyhteisöt tuntuvatkin lähes universaalisti ajatelleen, että ymmärtämättä luontoa ja eri luontokappaleita, emme voi ymmärtää maailmaa.

Niina Vatasen näyttely Universus on sukellus merkitysjärjestelmien sisälle. Näyttely ei pohdi ainoastaan luonnon voimaa ja merkitystä erilaisille myyteille, luomistaruille ja muille tiedon lajeille, vaan se tarkastelee myös taiteen keskeistä roolia tiedon rakentumiselle ja sisäistämiselle. Taiteilijoiden luomat kuvat, värit, liike ja katse ovat olennainen osa pyrkimyksiä ymmärtää maailmaa sekä omaa paikkaamme siinä. Taide on aina haastanut, kapinoinut, lumonnut, synnyttänyt, hajottanut, kiehtonut, tutkinut sekä luonut uutta. 

Universus-näyttelyssä Vatanen esittää omien teostensa rinnalla suuren määrän taideteoksia ja valokuvia Suomen valokuvataiteen museon kokoelmista. Vatanen käyttää teostensa lähtökohtana usein erilaista arkistomateriaalia, rakentaen niiden avulla uusia kokonaisuuksia. Työskentely kokoelmien parissa on toiminut Vataselle inspiraation lähteenä sekä antanut mahdollisuuden asettua dialogiin eri taiteilijasukupolvien kanssa. Osa näyttelystä on syntynyt tämän dialogin tuloksena. Universus rakentuu ylisukupolvellisen visuaalisen kielen kerrostumista, luoden omanlaisen visuaalisen kieliopin. Tämän kieliopin avulla Vatanen pyrkii tavoittamaan elämän loiston, huuman ja rikkauden kasvien mystisistä voimista ja avaruuden kappaleiden liikeradoista aina ihmisen aikakäsitykseen saakka. 

Niina Vatanen on Kuopiossa syntynyt, nykyisin Helsingissä työskentelevä taiteilija. Vatasen teokset koostuvat valokuvista, teksteistä, arkistomateriaalista ja liikkuvasta kuvasta. Aika ja ihmisen aikakäsitys ovat muodostuneet Vatasen taiteenteon ydinkysymyksiksi. Monikerroksissa töissään Vatanen ohjaa harkitusti katsojan katsetta, tutkien samalla havaittavissa olevan ja havaitsemattoman suhdetta. 

Suomen valokuvataiteen museo
1. kerros

Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, Helsinki

24.5.–1.9.2024
Teoskuvia

Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy