Tuomo Rainio: Studio II (wood shop), 2013. Pigmenttivedos, valokaappi

Tuomo Rainio
Uudelleen järjestetty kuva

Kuvataiteilija Tuomo Rainio käsittelee uusissa teoksissaan kuvan ja tilan suhdetta. Rainio käyttää teostensa materiaalina suoraa valokuvaa, videokuvaa ja itse kehitettyjä tietokoneohjelmia sekä pohtii, kuinka digitaalikuvan bittiavaruudessa tehdyt oivallukset voidaan siirtää materiaaliseen muotoon.

Rainion tavoitteena on digitaalisen tekniikan avulla käydä vuoropuhelua teoksen käsitteellisen ja visuaalisen ulottuvuuden välillä.  Lähestymistavan kautta taiteilija pohtii mitä tarkoittaa perspektiivi digitaalisessa avaruudessa, kun valoisuus ja väri ovat vain numeraalisia arvoja ja tilaa voidaan tarkastella erillisenä ajasta.

Valokuva mielletään perinteisesti kaksiulotteiseksi tasoksi, jossa voi ilmetä illusorinen tilavaikutelma. Valokuvalla on kuitenkin aina ollut kiinteä suhde tilaan – historiallisesta pimeästä huoneesta (camera obscura) aina katsojan ja kuvan väliseen kohtaamiseen. Millaisia mahdollisuuksia valokuvan digitalisoituminen avaa tähän kuvan ja tilan esittämisen pitkään perinteeseen?

Rainion monivaiheinen työskentelyprosessi on esillä näyttelyssä. Tekijän muistiinpanojen, luonnosten ja kaavakuvien kautta teosten tekninen ja käsitteellinen ulottuvuus konkretisoituu.

Kuvataiteilija Tuomo Rainio (s.1983) on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2011. Hänellä on ollut yksityisnäyttelyitä Suomessa, Ruotsissa, Iso-Britanniassa ja Japanissa. Hän on myös aktiivisesti osallistunut kansainvälisiin ryhmänäyttelyihin vuodesta 2005 alkaen. Vuonna 2008 Rainio palkittiin kansainvälisessä European Month of Photography -näyttelyssä.

Suomen valokuvataiteen museo
Projekti-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

15.3.–19.5.2013
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy