Karl Henrik Edlund, Lovozero, 2011, sarjasta Valoisat tunnit

Karl Henrik Edlund
Valoisat tunnit

Ajan pysähtyneisyyden tunne ja kaipuu elävät Karl Henrik Edlundin runollisessa kuvamaailmassa. Näyttelyn kuvat on otettu kuuden vuoden aikana (2008–2013) matkoilla Pohjoiskalotissa, Kuolan niemimaalla ja Luoteis-Venäjällä sekä Edlundin omassa arkielämässä Pietarissa ja Ahvenanmaalla.

Edlund yhdistää kuvissaan dokumentaarisuutta ja fiktiivisyyttä. Hänen valokuvansa pohjautuvat yleismaailmallisiin kysymyksiin ihmisluonnosta, jossa rakkaus, yksinäisyys ja kokemus tuntemattomasta ovat pääosassa. Näyttely kuvastaa unen ja valveen välitilaa, jossa ajan merkitys on samalla sekä ehdoton että lohdullinen.

Näyttelyn nimi viittaa Edlundin isoisän tekemään aurinkokelloon, joka sijaitsee kalastajamökin pihalla Ahvenanmaan saaristossa. Aurinkokellon kylkeen on kirjoitettu latinankielinen sananlasku ”Horas non numero nisi serenas”. Suomeksi käännettynä mietelause on “lasken vain valoisat tunnit”.

Kuvasarja on ilmestynyt Bright Hours -nimisenä valokuvataidekirjana (Journal, 2016). Teos oli Vuoden valokuvataidekirja 2017 -kilpailun finalisti.

 

Karl Henrik Edlund (s. 1987) on Porvoosta kotoisin oleva valokuvaaja, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on opiskellut kuvajournalismia Ruotsissa Nordens Fotoskolanissa ja elokuvataidetta Göteborgin yliopiston Akademin Valandissa.

 

Näyttely on valittu Suomen valokuvataiteen museon Projekti-tilaan avoimessa haussa. Projekti-tila on tarkoitettu näyttelyille ja hankkeille, joissa valokuvaa tai muita linssipohjaisia medioita käytetään taiteen, nykytaiteen tai tutkimuksen välineenä. Tila esittelee kiinnostavia näyttelykokonaisuuksia sekä tuoreilta että vakiintuneemmilta tekijöiltä.

Suomen valokuvataiteen museo
Projekti-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

12.1.–18.3.2018
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy