Karl Henrik Edlund:

Ljusa timmar

Karl Henrik Edlund, från serien Ljusa timmar

Karl Henrik Edlund:

Ljusa timmar

Finlands Fotografiska Museum
Projektrummet

Kabelfabriken, Tallbergsgatan 1 G, 00180 Helsinki

12.1.–18.3.2018
Bilder
En känsla av att tiden står stilla och saknad lever i Karl Henrik Edlunds poetiska bildvärld. Bilderna på utställningen är tagna under en period på sex år (2008–2013) när Edlund reste på Nordkalotten, på Kolahalvön och i nordvästra Ryssland samt i hans eget vardagsliv i S:t Petersburg och på Åland.

Edlund förenar det dokumentära och det fiktiva i sina bilder. Hans fotografier är inspirerade av universella frågor om människonaturen där kärlek, ensamhet och en upplevelse av det okända spelar huvudrollen. Utställningen Bright Hours beskriver tillståndet mellan sömn och vakenhet, där tidens betydelse samtidigt är både villkorslös och tröstgivande.

Utställningens namn syftar på ett solur som Edlunds farfar gjort och som är placerad på gården till en fiskestuga på Åland. På sidan av soluret finns ett ordspråk på latin skrivet, ”Horas non numero nisi serenas”. Översatt lyder sentensen ”jag räknar bara de ljusa timmarna”.

Ljusa timmar har också utkommit som bok Bright Hours (Journal, 2016). Verket var finalist i tävlingen om Finska fotobokspriset 2017 (Vuoden valokuvataidekirja).

Karl Henrik Edlund (f. 1987) är en fotograf från Borgå som bor och arbetar i Helsingfors. Han har studerat bildjournalistik på Nordens Fotoskola i Sverige och filmkonst på Akademin Valand vid Göteborgs universitet.

Utställningen har valts ut för projektrummet på Finlands fotografiska museum genom en öppen utlysning. Projektrummet är avsett för utställningar och projekt där fotografier eller andra linsbaserade medier används som redskap för konst, modern konst och forskning. Rummet presenterar intressanta utställningshelheter av både yngre och mer etablerade aktörer.

Finlands Fotografiska Museum
Projektrummet

Kabelfabriken, Tallbergsgatan 1 G, 00180 Helsinki

12.1.–18.3.2018
Bilder