Johan Jakob Reinberg:

Varhaisin valokuvataiteilija?

Reinberg, Johan Jakob, 1857. Maria Unonius. Suomen valokuvataiteen museo.

Johan Jakob Reinberg:

Varhaisin valokuvataiteilija?

Suomen valokuvataiteen museo
Valokuvataiteen museo

Kaapelitehdas,

2.11.2011–15.1.2012
Teoskuvia
Oliko virolaissyntyinen J. J. Reinberg Suomen ensimmäinen valokuvataiteilija? Reinbergin (1823–1896) koskettavat henkilökuvat ja maisemat avaavat näkymän 150 vuoden takaiseen Turkuun.

Vanhoissa suolapaperivedoksissa tuntuu toisenlaisen ajan ja yhteiskunnan läsnäolo, kun arvokkaasti pukeutuneet säätyläiset ja porvarit asettuvat ensimmäistä kertaa kameran eteen. Valokuvat näyttävät heidän ylpeytensä ja ujoutensa, arvovallan, jännityksen ja parisuhteiden pinnan alla kytevät tunteet.

Reinbergin säilynyt kuva-aineisto sisältää runsaasti keskeneräisiä vedoksia, jotka avaavat ainutlaatuisen näkymän valokuvaajan työprosesseihin 1800-luvulla. Retusoinnin, värityksen, leikkaamisen ja muiden toimenpiteiden jäljet näkyvät työvedoksissa paremmin kuin asiakkaille päätyneissä lopullisissa versioissa. Alkuaikoina luonnonvalo oli valokuvauksen välttämätön edellytys, ja Reinberg kuvasi asiakkaitaan ilmoituksensa mukaan ”kaikkina kirkkaina, sateettomina ja sumuttomina päivinä”.

Originaalivedokset ovat lainassa Åbo Akademin kuvakokoelmista, joiden 100-vuotisjuhlaa vietetään tänä vuonna. Harvinaiset suolapaperivedokset on valittu kuva-arkiston ensimmäisestä lahjoituksesta, jonka luovuttajaksi on 1911 rekisteröity valokuvaajan leski. Ne ovat nyt ensimmäistä kertaa näin laajasti esillä. Vedosten valoherkkyyden vuoksi näyttelykokonaisuus vaihdetaan kahden viikon välein, ja viidessä peräkkäisessä ripustuksessa nähdään yhteensä noin 130 kuvaa. Reinbergin tuotannon helmet ovat koko näyttelyn ajan esillä uusina suurennoksina, joiden avulla voi perehtyä tarkemmin kuvien yksityiskohtiin.

 

 

Suomen valokuvataiteen museo
Valokuvataiteen museo

Kaapelitehdas,

2.11.2011–15.1.2012
Teoskuvia