Reinberg, Johan Jakob, 1857. Maria Unonius. Suomen valokuvataiteen museo.

Johan Jakob Reinberg – den tidigaste fotografikonstnären i Finland?

Var estlandsfödde J. J. Reinberg Finlands första fotografikonstnär? Reinbergs (1823–1896) berörande porträtt och landskap öppnar ett perspektiv mot ett Åbo för 150 år sedan. I de gamla saltpapperskopiorna anar man närvaron av en annan tid och ett annat samhälle, där värdigt klädda ståndspersoner och borgare för första gången sätter sig ned framför kameran. Fotografierna visar deras stolthet och blyghet, auktoriteten, spänningen och känslorna som pyr under parrelationernas yta.

Det fotografiska material som Reinberg har lämnat efter sig innehåller en stor mängd halvfärdiga kopior, vilka ger en unik inblick i en fotografs arbetsprocess på 1800-talet. Spåren efter retuscheringar, färgläggning och andra åtgärder syns bättre i arbetskopiorna än i de slutliga versionerna som överlämnades till kunderna. Under fotografins barndom var det naturliga ljuset en nödvändig förutsättning, och Reinberg fotograferade enligt annonsen sina kunder under "alla klara, regnfria och dimfria dagar”.

Originalkopiorna är ett lån från Åbo Akademis bildsamlingar vid Åbo Akademis bibliotek. Utställningen är en del av samlingarnas 100-årsjubileum som firas i år. De sällsynta saltpapperskopiorna De sällsynta saltpapperskopiorna är ett urval ur bildarkivets första donation som 1911 överläts av fotografens änka. Nu ställs de ut för första gången i den här omfattningen.

På grund av kopiornas ljuskänslighet byts utställningsmaterialet ut med två veckors mellanrum, och sammanlagt visas omkring 100 fotografier i fem successiva hängningar. Däremot kommer pärlorna i Reinbergs produktion att finnas framme under hela utställningen i form av nya förstoringar. Med hjälp av dessa kan man noggrannare studera fotografiernas detaljer.

Specialistträff: Chefen för handskrifts- och bildenheten vid Åbo Akademis bibliotek Catherine af Hällström berättar om utställningen onsdag 2.11. kl. 18. Museets inträdesavgift.

Läs Reinbergs biografi här.

Finlands Fotografiska Museum
1. våningen

Kabelfabriken, Kabelplatsen 3, G-trappan, Helsingfors

2.11.2011–15.1.2012
Bilder
Adress
Kämp Galleria
Mikaelsgatan 1, 00100 Helsingfors
Se på kartan Kämp Galleria
Öppettider
må–fre 11–20, lö–sön 11–18
Biljetter
12/6/0 €
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.
Adress
Kabelfabriken
Kabelplatsen 3, G-trappan, 00180 Helsingfors
Se på kartan Kabelfabriken
Öppettider
ti–sö 11–18, ons 11–20
Biljetter
12/6/0 €
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.