Miia Autio: Variation of White

Miia Autio
Variation of White

Miia Aution teoksissa tansanialaisten nuorten muotokuvat on käännetty negatiiveiksi, joissa alkuperäiset värit näkyvät vastaväreinään. Valoisat kohdat näkyvät varjoisina, tummat kohdat vaaleina. Kuvien keskellä on punainen täplä, jonka avulla voit kääntää kuvan värit oikein päin.


Tuijota punaista täplää 30 sekuntia. Siirrä katseesi tyhjään seinäpintaan ja räpyttele silmiäsi. Aivosi tuottavat kuvasta jälkikuvan, jossa värit näkyvät todenmukaisina. Tumma iho onkin vaalea.

Ovatko tumma ja vaalea iho toistensa vastakohtia kuten positiivi ja negatiivi tai kuva ja jälkikuva? Millaisia vertailuja tai yleistyksiä omassa mielessämme liikkuu, kun katsomme jotakuta, joka on erilainen?

Kuvien henkilöt ovat albiinovähemmistön edustajia. Tansaniassa albinismia aiheuttava geneettinen poikkeama on yleisempi kuin muualla maailmassa. Albiinoihin kohdistuu usein syrjintää ja väkivaltaa, joka perustuu ennakkoluuloihin ja uskomuksiin.

Videoteoksessa Miss Albino (2016) taiteilija on kuvannut Dar es Salaamissa järjestettyä ensimmäistä albiinonaisten kauneuskilpailua, jonka tarkoituksena on tuoda vähemmistölle enemmän ymmärrystä ja tukea.

Valokuvataiteilija Miia Autio (s. 1986) on opiskellut valokuva-alaa Lahdessa ja Bielefeldissä ja osallistunut useisiin kansainvälisiin näyttelyihin. Hän on työskennellyt afrikkalaisten identiteettien parissa myös pakolaisten maisemasuhdetta käsittelevässä teossarjassaan I Called Out for Mountains, I Heard them Drumming, joka nähtiin museolla Poliittisen valokuvan festivaalin päänäyttelyssä vuonna 2016.

Kuvakulmassa esillä olevat kolme teosta Variation of White -sarjasta ovat mustesuihkutulosteita vuodelta 2016. Ne kuuluvat Suomen valokuvataiteen museon ja Osuuskunta Tradekan kokoelmaan.

Suomen valokuvataiteen museo
Kuvakulma

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

6.3.–20.5.2018
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy