Miia Autio:

Variation of White

Miia Autio: Variation of White

Miia Autio:

Variation of White

Finlands Fotografiska Museum
Vinkelrummet

Kabelfabriken, Tallbergsgatan 1 G, 00180 Helsinki

6.3.–20.5.2018
I Miia Autios verk har porträtt av tanzaniska ungdomar förvandlats till negativ, där de ursprungliga färgerna syns som sina motsatsfärger. Ljusa fält ter sig skuggiga, mörka fält ljusa. Mitt på bilderna finns en röd fläck, med vilken du kan förvandla bildens färger till de ursprungliga.

Stirra på den röda fläcken i 30 sekunder. Flytta blicken till en tom väggyta och blinka. Din hjärna skapar en efterbild där färgerna är de verkliga. Mörk hud är egentligen ljus.

Är mörk och ljus hud motsatser liksom positiv och negativ eller bild och efterbild? Hurdana jämförelser eller generaliseringar rör sig i vårt sinne när vi betraktar någon som är annorlunda?

Personerna på bilderna är representanter för albinominoriteten. I Tanzania är den genetiska avvikelse som leder till albinism vanligare än i den övriga världen. Albinor utsätts ofta för diskriminering och våld, som baserar sig på fördomar och trosföreställningar.

I sitt videoverk Miss Albino (2016) har konstnären fotograferat den första skönhetstävlingen för albinokvinnor i Dar es Salaam, ordnad för att skapa mer förståelse och stöd för minoriteten.

Fotokonstnären Miia Autio (f. 1986) har studerat fotografi i Lahtis och i Bielefeld och deltagit i flera internationella utställningar.

De tre verken i serien Variation of White är bläckstråleutskrifter från 2016. De ingår i Finlands fotografiska museums och Andelslaget Tradekas samling.

Finlands Fotografiska Museum
Vinkelrummet

Kabelfabriken, Tallbergsgatan 1 G, 00180 Helsinki

6.3.–20.5.2018