Hertta Kiiski: Violetti meri, 2019.

Hertta Kiiski
Violetti meri

Tämä on Violetti meri. Täällä kuvataiteilija Hertta Kiiskin (s.1973) teokset kymmenen vuoden ajalta kohtaavat niin toisensa kuin uudet teokset ja uuden näyttelytilan. Näiden kaikkien energiat ovat valmiina kohtaamaan sinun energiasi. Näyttämöllä ovat tytöt, muunlajiset eläimet, kivet ja aika.

 

Hertta Kiiski on kuvannut teoksissaan lapsuutta, tyttöyttä ja kodin piiriä. Hän ei kuitenkaan dokumentoi arkea. Kiiski kuvaa läsnäoloa ja ajan kulumista. Elämisen rajallisuuden muistaminen lisää hänen mukaansa olemisen intensiteetin vahvistumista. Kuvissa ja videoissa esiintyvät omat tyttäret ja veljen tytär. Kuvattavina he ovat aina tietoisia kameran tarkkailevasta katseesta. He ovat toimijoita ja esiintyjiä, joiden tekijyys on vuosien myötä vahvistunut tasa-arvoiseksi yhteistyöksi.

 

Violetilla merellä kohtaat myös muunlajisten eläinten oikeuksia sekä ilmastoahdistusta käsitteleviä teoksia. Kiiski lähestyy näitä aiheita tunteiden kautta. Näkökulmana ei aina ole toivottomuus, vaan synkkien tulevaisuuskuvien rinnalle nousee empatia. Kiiskin mukaan juuri empatia voisi häivyttää keinotekoista rajaa ihmisen ja muun luonnon välillä sekä lopettaa alistamisen ja välineellistämisen kulttuurin. Se voisi toimia siltana myötätuntoisempaan ja oikeudenmukaisempaan kanssaelämiseen. Olet tervetullut.

Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
12/6/0 €, 16/6/0 € 1.1.2024 alkaen
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy