Ricardo Trabulsi:

Zapatistit

Ricardo Trabulsi:

Zapatistit

Suomen valokuvataiteen museo
Prosessi-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

21.10.2010–6.1.2011
Teoskuvia
Zapatistit peittävät kasvonsa kommandopipolla. Alun perin turvallisuussyistä käytetty "pasamontañas" on muodostunut zapatistien symboliksi ja tunnusmerkiksi. Kommandopipon käyttö on tuonut Meksikon alkuperäiskansoille huomiota, jota ne eivät muuten olisi saaneet taistellessaan oikeuksiensa puolesta. Aseet eivät puhu, vaan taistelu käydään arjessa.

Näyttely kääntää katseen myös kohti meidän omaa yhteiskuntaamme ja esimerkiksi kansalaisyhteiskunnan tilaa. Zapatistit ovat toiminnallaan herättäneet universaaleja kysymyksiä politiikasta, yhteiskunnasta ja kulttuurienvälisistä suhteista. He puhuvat solidaarisuudesta, yhteisön tarpeellisuudesta ja toivosta, joka kantaa läpi ihmiselämän. Kuka minä olen tässä maailmassa ja yhteiskunnassa? Keitä me olemme? Keitä ne toiset ovat?

Trabulsi on kuvannut zapatistit 1900-luvun alun puisella paljekameralla suurikokoiselle 20x25 cm:n filmille. Syyt ovat sekä romanttiset että laadulliset. Suuri filmikoko mahdollistaa laadukkaat suurennokset, ja toisaalta kameran linssin kapea tarkkuusalue muistuttaa ihmissilmän havaintoaluetta. Kaikki näyttelyn teokset ovat mustesuihkuvedoksia.

Näyttelyä koordinoi Zapatismon tietokeskus Cedoz. Näyttelyä ovat tukeneet Suomen valokuvataiteen museo, Kansan Sivistysrahasto ja Cedoz.

Suomen valokuvataiteen museo
Prosessi-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

21.10.2010–6.1.2011
Teoskuvia