Maryn kahdet kasvot

Caj Bremer, Laatokalla, 1980. Suomen valokuvataiteen museon kokoelmat

”Pidän siitä, miten kuvan kaksi naista on asetettu meren ääreen surumielisillä ilmeillään.” – Emma

”Teoksen tunnelma on haikea ja mysteerinen. Itse koen, että kuvassa on pariskunta, jolla saattaa olla jotakin ongelmia. Melko tyyni vesi ja tuulessa heiluvat hiukset herättävät ajatuksia.” – Helmi

“Valitsin kuvan, koska siinä on haikea tunnelma ja kuvan henkilöt vaikuttavat surullisilta.” – Kukka

 

Näyttäminen ja piilottaminen on vallankäyttöä. Kuka saa näkyä ja miten? Millaiset ihmiset, tarinat, identiteetit tai teemat jäävät sivuun median kuvissa tai näyttelyissä?

Maryn kahdet kasvot on Suomen valokuvataiteen museon ja Kauniaisten lukion yhteisen pedagogisen projektin kautta syntynyt näyttely. Lukion kuvataiteen syksyn 2022 KU4 opintojakson opiskelijat kuratoivat teoskokonaisuuden Suomen valokuvataiteen museon Finnassa digitaalisesti saatavilla olevista kokoelmista. Teokset ovat esillä uusina näyttelykopioina Valokuvataiteen museon K1 -näyttelytilan työpajatilassa.

Projekti toteutettiin osana Looking to Understand Inclusion EU-hanketta. Hankkeen tavoitteena on tarjota siihen osallistuville organisaatioille ja kasvattajille tukea VTS-metodin käytössä sosiaalisen inkluusion työkaluna.

 

Näyttelyn kuraattorit, Kauniaisten lukion opiskelijat:

Emma Berglund, Kukka Heiskari, Julia Korpi-Anttila, Oona Keinänen, Helmi Rönnholm, Ninni Suomi

Työskentelyä ohjaamassa:

Riikka Notkola (Kauniaisten lukion kuvataiteen opettaja), Kastehelmi Korpijaakko ja Erja Salo (Valokuvataiteen museon yleisötyö)

Valokuvataiteen museon muu työryhmä:

Suvi Kiukas (näyttelyt), Anni Wallenius, Leena Sipponen ja Max Fritze (kokoelmat), Virve Laustela ja Jarno Parkkima (jälkikäsittely ja vedostus), Laura Sallas ja Kaisa Kantanen (kehystys), Heikki Rapo (kehystys ja ripustus)

Näyttelyn taiteilijat:

Caj Bremer, Stefan Bremer, Taneli Eskola, Ben Kaila, Ismo Kajander, Timo Kelaranta, Rosa Liksom, Marja Pirilä, Hans von Schantz, Hanna Weselius


 

Näyttely on esillä vuoden 2023 syksyyn saakka Suomen valokuvataiteen museon K1 -näyttelytilassa, työpaja- ja luentotila Kamerassa. Huom! Kamera-tilaan on rajoitettu sisäänpääsy.


 

Muualla verkossa

Info
Suomen valokuvataiteen museo osallistuu vuosina 2021-2022 Looking to Understand Inclusion -hankkeeseen, jota rahoittaa Euroopan Unionin Erasmus+ -ohjelma.
Muualla verkossa

Yli 3500 kokoelmakuvaa digitaalisesti saatavilla Finnassa. Aineistoon kuuluu niin valokuvataidetta, valokuvauksen varhaishistoriaa, muotokuvia, näppäilykuvaa, muotikuvaa, kuvajournalismia kuin paljon muutakin. Uusia kuvia tullaan julkaisemaan Finnassa säännöllisesti.

Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy