Felmeddelande

Could not retrieve the oEmbed resource.
Mattia Insolera: Sarjasta / From the series 6th Continent, 2011

Festivalen för politisk fotografi 2016
Hemland

Varför känns och låter orden hem och land bra, medan hemland verkar syfta på något begränsat och nationalistiskt, till och med på fördomar? Temat för Festivalen för politisk fotografi 2016 är Hemlandet.

Under festivalens tema Hemlandet talar vi bland annat om mentala och geografiska områden och landskap, om att höra till dem och om att förlora dem. I världen av idag definieras hemlandet allt oftare genom bristen och förlusten av det. Eller genom att begränsa och kontrollera friheten att röra sig för människor som inte hör dit.

Vid sidan av internationella fotoutställningar, utspridda på flera utställningsplatser, och ett digert diskussionsprogram har Festivalen för politisk fotografi 2016 inbjudit finländska fotografer att kommentera samhällsläget i Finland. Hur ser det finländska samhället ut just nu?

Temat Hemlandet diskuterar hur man med fotografier bygger känslor av att höra till en plats och av samhörighet, men också betydelsen av utestängning och fördomar. Vad längtar man efter när man längtar hem eller till någon plats? Vad undviker man när man förnekar hemlandet? En människa kan lämna en plats bakom sig av tvång eller frivilligt. Att röra sig och överskrida gränser kan vara en nödvändighet eller ett oberoende. I båda fallen påverkar förändringen och avståndet hur man ser på platsen och den gemenskap som blev kvar. Hemlandet är bara i fantasin ett hemvist för oföränderlighet och stabilitet och för allt färre en fast punkt dit man kan återvända från världen.

Under hemlandstemat diskuterar vi också hur människor konkret, visuellt och på fantasiplanet tar områden i besittning. Besittningstagande kan å ena sidan innebära att erövra och ta med våld, vilket leder till underkastelse, men å andra sidan också en flerdimensionell förståelse av saker.

 

Mer information och fotograferna vid Festivalen på hemsidan pä finska och engelska:

www.pvf.fi

PVF-tidningen 2016 


Festivalen på Facebook

 

 

 

Finlands Fotografiska Museum
1. våningen

Kabelfabriken, Kabelplatsen 3, G-trappan, Helsingfors

19.2.–30.4.2016
Bilder
Adress
Kämp Galleria
Mikaelsgatan 1, 00100 Helsingfors
Se på kartan Kämp Galleria
Öppettider
må–fre 11–20, lö–sön 11–18
Biljetter
12/6/0 €
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.
Adress
Kabelfabriken
Kabelplatsen 3, G-trappan, 00180 Helsingfors
Se på kartan Kabelfabriken
Öppettider
ti–sö 11–18, ons 11–20
Biljetter
12/6/0 €
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.