Mattia Insolera: Sarjasta / From the series 6th Continent, 2011

Poliittisen valokuvan festivaali 2016
Kotimaa – Homeland

Miksi sanat ”koti” ja ”maa” kuulostavat ja tuntuvat hyviltä, mutta ”kotimaa” viittaa johonkin rajattuun ja kansallismieliseen, jopa ennakkoluuloihin? Mistä kansallistunteessa oikein on kysymys?

Poliittisen valokuvan festivaalin teemana vuonna 2016 on Kotimaa. Kotimaa-teeman alla keskustellaan mm. mentaalisista ja maantieteellisistä alueista ja maisemista, niihin kuulumisesta ja niiden menettämisestä. Festivaalin näyttelyt haastavat kysymään, miten valokuvilla rakennetaan paikkaan kuulumisen ja yhteenkuulumisen tunteita, mutta myös ulossulkemisen merkityksiä ja ennakkoluuloja. 

Valokuvanäyttelyt, keskustelutilaisuudet ja tapahtumat kutsuvat yleisön vaikuttamaan valokuvilla. Festivaalille on kutsuttu valokuvaajia, jotka haluavat ottaa kantaa kuvillaan. Sen sijaan, että kuvaajat tyytyisivät vain tallentamaan tapahtumia ja kysymään kysymyksiä, he tarjoavat myös ehdotuksia siitä, miten asiat muuttuvat parempaan suuntaan. Kuvat antavat nyt mahdollisuuden toivoon.

Festivaalin valokuvaajat: Adrian Paci, Danila Tkachenko, Katja Tähjä, Kerttu Matinpuro, Laura Böök, Maria Gruzdeva, Mattia Insolera, Miia Autio, Mohammed Moulud, Nicoló Degiorgis, Oksana Yushko, Sanni Seppo, Tuomo Manninen

Kuvia kommentoivat ääniteokset: James Andean, Paola Livorsi ja Alejandro Olarte.

Suomen valokuvataiteen museon lisäksi festivaaliin näyttelypaikkoina ovat Helsingin kulttuurikeskus Stoa ja Galleria Kontupiste.

---

Poliittisen valokuvan festivaali on kolme vuotta kestävä valokuvataiteen tutkimushanke. Festivaali ei ole yhteen viikonloppuun tai viikkoon tiivistetty tapahtuma, vaan aktiivinen ja avoin foorumi kantaaottavan valokuvan esittämiselle ja kuvista syntyvälle keskustelulle. Hankkeen aikana pohditaan valokuvilla vaikuttamista ja pyritään määrittelemään, mitä sana “poliittinen” valokuvan yhteydessä nykyään merkitsee ja mikä tekee valokuvasta poliittisen.

Poliittisen valokuvan festivaalia tuottaa Poliittisen valokuvan festivaali ry. Hanketta tukevat Koneen Säätiö, Suomen kulttuurirahasto ja Suomen valokuvataiteen museo.

 

Siirtosuomalaiset Kuvakulmassa 

Polittiisen valokuvan festivaali 2016:n aikana museon Kuvakulma-näyttelytilassa on esillä valikoima Suomen valokuvataiteen museon kokoelmiin kuuluvasta Risto Vuorimiehen ja Ben Kailan Siirtosuomalainen -sarjasta.

Siirtosuomalainen on vuonna 1972 valmistunut laaja kuvasarja ruotsinsuomalaisista. Vuosikymmenen vaihteen vuodet olivat maaltapaon ja Ruotsiin muuton huippuvuosia, jolloin maata vaihtoi vuosittain kymmeniä tuhansia suomalaisia.

Kaila ja Vuorimies tarttuivat siirtolaisaiheeseen opiskellessaan valokuvaajiksi Christer Strömholmin johtamassa Tukholman Fotoskolanissa, jossa opetus painottui reportaasivalokuvaukseen. Ruotsalainen valokuvaus oli 1970-luvulla alussa suomalaisen tapaan yhteiskunnallista vaikuttavuutta etsivää, elämää tiivistävää reportaasikuvausta.

Kaila ja Vuorimies kuvasivat Eskilstunassa, jonka asukkaista joka kymmenes oli Suomesta, ja täydensivät kuvausta keväällä 1973 siirtolaisten kotiseudulla Pohjois-Karjalassa, Tuupovaarassa.

Eskilstunassa kuvattu kokonaisuus oli ensimmäistä kertaa esillä Vanhan ylioppilastalon kulttuurikeskuksessa vuonna 1972. Kirjana Siirtosuomalaiset julkaistiin vuonna 1994.

Keväällä 2016 Kuvakulmassa on esillä Suomen valokuvataiteen museon kokoelmista valikoitu otos teossarjan 50 kuvasta.

 

Suomen valokuvataiteen museo
1. kerros

Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, G-rappu, Helsinki

19.2.–30.4.2016
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy