Utställningen Heroes & Cowboy Girls beskriver sidor av cowboy-kulturen som vanligen hamnar i marginalen i USA. Den berättar om flickornas och kvinnornas roll på rancherna och om gay-rodeons betydelse som en subkultur som motverkar diskriminering.
Rodeon är en tävlingssport där man tävlar i traditionella cowboy-talanger, som ridning, lassoanvändning och boskapshantering. Serien Heroes behandlar gay-rodeon, som bryter de traditionella köns- och sexualnormerna inom cowboy-kulturen. Gay-rodeo förenar dragkultur och sport till ett evenemang som välkomnar alla oberoende av kön och sexuell inriktning.
Gay-rodeon uppstod på 1970-talet som en motreaktion på diskrimineringen då öppet homosexuella inte var välkomna till den traditionella rodeon. Den gemenskap som växte fram kring gay-rodeon har för många av dess medlemmar blivit en självvald familj. Paatos har fotograferat gay-rodeor i Arizona, Nevada, New Mexico, Texas och Oklahoma.
Serien Cowboy Girls följer två systrars, Jette och Kole, uppväxt och frigörelse på en avsides belägen ranch i Nevada. Familjen erbjuder trygghet och kontinuitet, men ställer också förväntningar på och gränser för systrarna. Omvälvningen inom boskapsuppfödningen formar Jettes och Koles ungdom. Allt färre kan leva på boskapsskötsel, och den nya generationen måste söka andra vägar att förtjäna sitt uppehälle.
Fotografen Karoliina Paatos är intresserad av kvinnors roller och deras erfarenheter i en traditionellt maskulin miljö. Kvinnorna är aktiva inom cowboy-kulturen, i rodeo och på rancherna. Kvinnorna tävlar i rodeor, liksom männen. Paatos funderar över varför kvinnorna trots det inte syns i bilder av cowboy-kulturen.
Karoliina Paatos for till Nevada för 15 år sedan och anade inte då att hon skulle komma att dokumentera cowboy-livsstilen i flera år framåt.
Paatos är en fotokonstnär och bildjournalist som verkar i Finland och i USA. Hon bor i Rovaniemi. Paatos avlade examen som fotograf vid Designinstitutet i Lahtis 2006 och som magister i fotokonst vid Aalto-universitetet 2017. År 2018 avlade Paatos magisterexamen i bildkonst (MFA) vid University of Arizona. Paatos arbetar på sin doktorsavhandling vid Lapplands universitet över ämnet On Longing: Representations of Longing in Art Photography (Representationer av längtan inom fotokonsten).
Utställningen och det konstnärliga arbetet har fått stöd av:
Museiverket
Patricia Seppälän säätiö
Suomen Kulttuurirahasto
Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto
Centret för konstfrämjande
Frame Contemporary Art Finland
Finlands Fotografiska Museum
1. våningen
Kabelfabriken, Kabelplatsen 3, Helsingfors