Heroes & Cowboy Girls -näyttely kuvaa cowboy-kulttuurin puolia, jotka yleensä Yhdysvalloissa jäävät marginaaliin. Se kertoo tyttöjen ja naisten roolista karjatiloilla sekä gay-rodeon merkityksestä syrjinnän vastaisena alakulttuurina.
Rodeo on kilpaurheilua, jossa mitellään perinteisissä cowboy-taidoissa, kuten ratsastuksessa, lassonkäytössä ja karjankäsittelyssä. Heroes-sarja käsittelee gay-rodeota, joka rikkoo cowboy-kulttuuriin liittyviä perinteisiä sukupuoli- ja seksuaalinormeja. Gay-rodeo yhdistää drag-kulttuurin ja urheilun tapahtumaksi, joka toivottaa kaikki tervetulleiksi sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.
Gay-rodeo syntyi 1970-luvulla vastareaktiona syrjinnälle, kun avoimesti homoseksuaalit eivät olleet tervetulleita perinteiseen rodeoon. Gay-rodeon ympärille kasvaneesta yhteisöstä on muodostunut monille sen jäsenistä valittu perhe. Paatos on kuvannut gay-rodeoita Arizonassa, Nevadassa, New Mexicossa, Teksasissa ja Oklahomassa.
Cowboy Girls -sarja seuraa kahden sisaruksen, Jetten ja Kolen, kasvua ja itsenäistymistä syrjäisellä karjatilalla Nevadassa. Perhe tarjoaa turvaa ja jatkuvuutta, mutta asettaa sisaruksille myös odotuksia ja rajoja. Karjankasvatuksen murros muovaa Jetten ja Kolen nuoruutta. Yhä harvempi voi elää karjataloudesta, ja uuden sukupolven on etsittävä muita keinoja ansaita elantonsa.
Valokuvaaja Karoliina Paatos on kiinnostunut naisten rooleista ja kokemuksista perinteisesti maskuliinisessa ympäristössä. Naiset ovat aktiivisia cowboy-kulttuurin sisällä, rodeossa ja karjatiloilla. Naiset kilpailevat rodeoissa siinä missä miehetkin. Paatos pohtii, miksi naiset jäävät silti näkymättömiksi cowboy-kulttuurin kuvastossa.
Karoliina Paatos lähti Nevadaan 15 vuotta sitten eikä tuolloin arvannut, että päätyisi taltioimaan cowboy-elämäntapaa vuosiksi.
Paatos on Suomessa ja Yhdysvalloissa toimiva valokuvataiteilija ja kuvajournalisti. Hän asuu Rovaniemellä. Paatos on valmistunut valokuvaajaksi Lahden Muotoiluinstituutista vuonna 2006 sekä valokuvataiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2017. Vuonna 2018 Paatos valmistui kuvataiteen maisteriksi (MFA) University of Arizonasta. Paatos valmistelee väitöskirjaa Lapin yliopistoon aiheesta On Longing: Representations of Longing in Art Photography (Kaipauksen representaatiot valokuvataiteessa).
Näyttelyä ja taiteilijan työskentelyä ovat tukeneet:
Museovirasto
Patricia Seppälän säätiö
Suomen Kulttuurirahasto
Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto
Taiteen edistämiskeskus
Frame Contemporary Art Finland
Suomen valokuvataiteen museo
1. kerros
Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, Helsinki