Susanna Majuri: Guld mynt, 2009

Susanna Majuri
Kärlek

”Jag blir alltid förtjust i min nyaste bild – jag beundrar den, jag älskar den och jag är förfärligt snäll mot den. Men i något skede tar det här förhållandet slut och jag behöver en ny bild.”

Susanna Majuri

Susanna Majuris (1978–2020) retrospektiva utställning Kärlek samlar verk från Majuris hela karriär: här finns både av hennes mest kända arbeten och av sällan visade tidiga verk.

Majuri byggde sina fotografier med hjälp av saker som hon beundrade och älskade. Med sina verk skapade Majuri starka världar och inbjöd betraktaren att föreställa sig alternativa verkligheter – vart och ett av Majuris verk är som ett fragment av en saga eller en berättad dröm.

Centrala element i Majuris verk är vatten, starka färger, den nordliga naturen och modeller som uppträder som gestalter i iscensatta situationer. Vatten som element stod i synnerhet Majuri nära och hon blev känd för sina sagobetonade verk, som hon skapade genom att sänka en enorm fondduk i botten på en simbassäng. Vattnet kan dränka en eller föra en med sig, men det har också förmågan att bära upp. I Susanna Majuris verk kan man se det beskriva en människas känslor, minnen och undermedvetna.

Via ett fiktivt fotoberättande behandlade Susanna Majuri självupplevda teman och känslor. Majuri har berättat att fiktionen var ett sätt för henne dels att fly saker och dels att klara ut dem. Det som inte går att uttrycka i ord behandlade Majuri med hjälp av fotografi.

 

Susanna Majuri studerade till fotokonstnär vid Åbo konstakademi och till konstmagister på avdelningen för fotokonst vid Konstindustriella högskolan. Hennes verk har visats på ett flertal inhemska och internationella utställningar sedan 2005. Susanna Majuris första omfattande privatutställning Vedentutkijan tytär (Vattenforskarens dotter) på Finlands fotografiska museum 2010 var en publiksuccé. Susanna Majuri dog plötsligt våren 2020.

K1
Kämp Galleria

Kämp Galleria, Mikaelsgatan 1, 00100 Helsinki

10.9.2021–14.1.2022
Bilder
Adress
Kämp Galleria
Mikaelsgatan 1, 00100 Helsingfors
Se på kartan Kämp Galleria
Öppettider
må–fre 11–20, lö–sön 11–18
Biljetter
16/6/0 €
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.
Adress
Kabelfabriken
Kabelplatsen 3, G-trappan, 00180 Helsingfors
Se på kartan Kabelfabriken
Öppettider
ti–sö 11–18, ons 11–20
Biljetter
12/6/0 €, 16/6/0 € från 1.1.2024
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.