Leena Saraste, sarjasta Rotutytöt, 1970

Leena Saraste

Fotokonstnär, forskare, bildjournalist, pedagog och utvecklare av den konstnärliga forskningen – Leena Sarastes (f. 1942) mångsidiga inflytande på det fotografiska fältet i Finland kan inte nog betonas.

Finlands fotografiska museum presenterar olika sidor i Sarastes arbete. På utställningen visas bland annat hennes foton för damtidningar, bilder från flera resor till Mellanöstern samt bilder som visar betydelsefulla ögonblick inte bara med tanke på Sarastes egen karriär som fotograf utan också med tanke på utvecklingen inom hela det finländska fotografiska fältet.

 

Kvinnliga fotografer var något sällsynt också i tidningskretsarna i Finland på 1960- och 1970-talen. Saraste banade med sina egna arbeten väg för kvinnor att bli pressfotografer. Hennes bilder förevigade under dessa årtionden finländska kändisar, modekläder, smycken och frisyrer. Äventyrarens blod drog också mot utlandet. Saraste var en av de första kvinnliga fotograferna förutom i Finland också bland annat i de palestinska områdena, i Syrien och Libanon. Av sina livsbejakande och humanistiska bilder sammanställde Saraste i början av 1980-talet fotoboken Rakkaani, Palestiina (Palestina, min kära).

Saraste är känd inte bara som fotograf utan också som forskare, lärare i fotografi och pionjär bland kvinnliga fotografer. På hennes initiativ skapades de kvinnliga fotografernas vandringsutställning 26 valokuvaajaa (26 fotografer) 1984. Sarastes böcker Valokuva, pakenevan todellisuuden kuvajainen (Fotografiet – en kopia av en flyende verklighet, 1980) och Valokuva tradition ja toden välissä (Fotografiet mellan tradition och verklighet, 1996) hör till standardverken inom den finländska fotolitteraturen, som finns på nästan varje professionell fotografs, amatörfotografs och studerandes bokhylla. Böckerna öppnar en dörr till fotografins historia, estetik och egenart. De är i egenskap av standardverk som behandlar fotografiet så oersättliga och aktuella att de gavs ut i en förnyad upplaga 2010 under namnet Valokuva, muisto – viesti – taide (Fotografiet, minne – budskap – konst). I sin doktorsavhandling Valo, muoto vai elämä (Ljus, form eller liv, 2004) behandlar Saraste grundligt kameraklubbsverksamheten och hur yrket blev mer konstnärligt på 1950-talet.

På utställningen kan man titta på bilderna men också lyssna på Sarastes färggranna berättelser från en karriär som omspänner fem årtionden och en mängd resor och upplevelser. Tillsammans ger bilderna, rösterna och texterna en inblick i Sarastes karriär inom fotografin, vilken har gett henne bland annat två statspris i fotokonst (1981, 2004) och ett Finnfoto-pris (2005).

FACEBOOK // TWITTER // INSTAGRAM

Foto: Laura Rämö, The Finnish Museum of Photography.

 

Finlands Fotografiska Museum
1. våningen

Kabelfabriken, Kabelplatsen 3, G-trappan, Helsingfors

11.2.–12.4.2015
Bilder
Adress
Kämp Galleria
Mikaelsgatan 1, 00100 Helsingfors
Se på kartan Kämp Galleria
Öppettider
må–fre 11–20, lö–sön 11–18
Biljetter
12/6/0 €
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.
Adress
Kabelfabriken
Kabelplatsen 3, G-trappan, 00180 Helsingfors
Se på kartan Kabelfabriken
Öppettider
ti–sö 11–18, ons 11–20
Biljetter
12/6/0 €
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.