Lotta Sulin, 2018.

Lotta Sulin
Lottaland

Till Finlands Fotografiska museets samlingar hör också bilder av fotografer som använder Instagram som sin huvudsakliga publiceringsplattform.

Finlands fotografiska museum både visar och arkiverar dagens fotografikultur, som till största delen är digital och görs på webben. I insamlingen för Insta_Suomi 2018 fick museet genom ett publiktips nys om Lotta Sulins (f. 2002) modefoton. “Sulin valdes ut för att hon representerade en ung instaanvändare för vilken Instagram var den primära plattformen. Sulin hade också en ambitiös inställning till fotograferandet”, berättar Fotografiska museets samlingsintendent Anni Wallenius.

“Med modebilderna kan jag skapa helheter som bildar alldeles nya dimensioner. Dem jag fotograferar vill jag ge en känsla av att våga och en tro på att leva sig in i den roll och den fantasivärld som vi skapar.  Namnet på min första utställning Lottaland syftar på min egen värld”, Sulin sager.

Sulin bygger upp sina bilder själv från början, allt från att forma bildvärlden, planera och sy upp modellernas dräkter till att dirigera modellerna. Hon publicerar bilderna på sitt Instragram-konto @Lottabylotta. Sulins bilder har också publicerats på Vogue Koreas och i tidningen Samarbetes (Yhteishyvä) webbplats.

“Fotograferandet fick sin början för ett par år sedan. Instagram är min publiceringskanal och mitt serieartade sätt att göra bilder passar bra där. Via IG har jag också fått alla de möjligheter som erbjudits mig hittills som att jag fått ta bilder för Vogue Korea och fått en utställning på museet. I framtiden vill jag utvecklas också tekniskt och få fotografera för mina favorittidningar”, Sulin sager.

Utställningen visas i Vinkelrummet, där museets samlingar presenteras. Fotografiska museet har sammanlagt 39 av Lotta Sulins bilder i sina samlingar.

Finlands Fotografiska Museum
Vinkelrummet

Kabelfabriken, Kabelfabriken, Tallbergsgatan 1 G, 00180 Helsinki

13.9.2019–5.1.2020
Bilder
Adress
Kämp Galleria
Mikaelsgatan 1, 00100 Helsingfors
Se på kartan Kämp Galleria
Öppettider
må–fre 11–20, lö–sön 11–18
Biljetter
16/6/0 €
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.
Adress
Kabelfabriken
Kabelplatsen 3, 00180 Helsingfors
Se på kartan Kabelfabriken
Öppettider
ti–sö 11–18, ons 11–20
Biljetter
12/6/0 €, 16/6/0 € från 1.1.2024
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.