Liisa Vääriskoski:

@munalissu

Bild: Liisa Vääriskoski, 2020.

Liisa Vääriskoski:

@munalissu

K1
Kämp Galleria

Mikaelsgatan 1, 00100 Helsinki

20.8.2020–3.1.2021
Munalissu är mediekonstnären Liisa Vääriskoskis feministiska alter ego, huvudsakligen på Instagram, och ett konstprojekt där gränsen mellan verklighet och fiktion suddas ut.

En impulsiv performancegestalt tar rummet i besittning, utan att skämmas. Underhållning, kommersialism och politiska teman flätas samman, ofta på ett absurt eller humoristiskt sätt. Munalissu kommenterar kravet på sociala medier att vara ständigt närvarande, fantastisk och intressant. I sina verk ställer hon sig i blickfånget, men är samtidigt själv aktör. Hon reserverar rätten för kvinnan att själv bestämma om sin egen kropp. Att visa fram kvinnans livskraft ingår i gestalten: man får njuta av sin egen sexualitet utan den skam som präglas av historien. Som instrument för gestalten använder Vääriskoski sin egen kropp, men som inspirationskällor fungerar också konstnärens egna känslor, värden, drömmar och erfarenhetsvärld.

Liisa Vääriskoski (f.1991) är en helsingforsisk konstnär och mångsysslare inom mediebranschen. Munalissu är ett av konstnärens sätt att förverkliga sig själv och kommentera världen och den visuella kulturen.

K1
Kämp Galleria

Mikaelsgatan 1, 00100 Helsinki

20.8.2020–3.1.2021