Kuva: Hertta Kiiski

Summer School - Sommarskolan

Vad innebär det att vara fotograf när alla är fotografer?

Summer School är är ett tillfälle att se hur fotografiet och den värld som behandlats genom fotografier ser ut just nu. Utställningen är en omfattande överblick över vår tids fotografistuderandes verk.

Utställningen Summer School uppstod i entusiasmen över vår tids fotografikultur. Utställarna utbildar sig till fotografer och bygger sin framtid på fotografin, under en tid som kräver och frambringar mer bildkommunikation än någonsin tidigare. Fotograferna som växt upp mitt i den intensiva bildkulturen utmanar de tidigare generationernas fotografer. Är fotografiet demokratiskt liksom grundskolan?

Fotograferna som uppträder på utställningen svarade på frågan: Vad innebär det att vara fotograf när alla är fotografer?

"Fotografin är en fix idé för vilken jag lever i allt vad jag gör."

"Fotograferandet är för mej som ett parförhållande – det ska vårdas så att vi kan växa tillsammans."

"Mina foton är i allmänhet sådana som "vem som helst" kunde ha tagit. Till exempel en femåring eller en halvblind gumma. Det ligger något fascinerande i det."

”Det är fråga om helheter, engagemang, kärlek, pynjande, att inte vända sig bort." "Man kan uppfatta det fotografiska seendet som en del av något mänskligt, liksom läs- och skrivförmågan." 

Summer School presenterar verk av 55 blivande fotografer från sex skolor i branschen. Publiken inbjuds att delta i det här klassfotot för att iaktta och diskutera vad som sker på fotografins vågtopp just nu. Om alla kan föreviga och allt kan förevigas, vad förevigar man då? Sommarskolan består av olika former av fotografi och överblickar vad som fotograferas. Verken föreslår att man stannar upp inför bilden, de bildar en gemenskap, prövar och söker, förvandlas till performansupptagningar, när fotograferna vänder kameran mot sig själv eller mot den närmaste kretsen.

Utställningen har planerats och bildvalen har gjorts kollektivt. Föreningen för fotografistuderande Valokuvauksen opiskelijat har verkat som studenternas egen röst redan i 40 år. Den här utställningen firar föreningens (VOry) 40-åriga bana. 

Under vernissagen den 7 maj 2013 publiceras fotoverket a book of lies - väritettyjä totuuksia: 112 fotografer, 327 fotografier. Boken ges ut av Valokuvauksen opiskelijat ry och MustaTaide – Aalto Photo Books.

Finlands Fotografiska Museum
1. våningen

Kabelfabriken, Kabelplatsen 3, G-trappan, Helsingfors

8.5.–28.7.2013
Bilder
Adress
Kämp Galleria
Mikaelsgatan 1, 00100 Helsingfors
Se på kartan Kämp Galleria
Öppettider
må–fre 11–20, lö–sön 11–18
Biljetter
12/6/0 €
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.
Adress
Kabelfabriken
Kabelplatsen 3, G-trappan, 00180 Helsingfors
Se på kartan Kabelfabriken
Öppettider
ti–sö 11–18, ons 11–20
Biljetter
12/6/0 €
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.