Kuva: Hertta Kiiski

Summer School – Kesäkoulu

Mitä on olla valokuvaaja, kun kaikki ovat valokuvaajia?

Summer School on tilaisuus nähdä, miltä valokuva ja valokuvien kautta käsitelty maailma näyttää juuri nyt. Näyttely on laaja katselmus aikamme valokuvaopiskelijoiden teoksia. 

Summer School -näyttely on syntynyt innostuksesta meidän aikamme valokuvakulttuuria kohtaan. Näyttelyn tekijät kouluttautuvat valokuvaajiksi ja laskevat tulevaisuutensa valokuvan varaan aikana, joka vaatii ja tuottaa enemmän kuvallista viestintää kuin koskaan aiemmin. Intensiivisen kuvakulttuurin keskellä kasvaneet valokuvaajat haastavat aiempien sukupolvien valokuvaajat. Onko valokuva demokraattinen kuin peruskoulu?

Näyttelyssä esiintyvät valokuvaajat vastasivat kysymykseen: Mitä on olla valokuvaaja, kun kaikki ovat valokuvaajia?

”Valokuva on pakkomielle, jolle elän kaikessa mitä teen.”

”Valokuvaus on minulle kuin parisuhde; sitä on hoivattava, jotta voimme kasvaa yhdessä.”

”Kuvani  ovat yleensä sellaisia, jotka "kuka tahansa" olisi voinut ottaa. Vaikka 5-vuotias lapsi tai puolisokea mummo. Siinä on jotain kiehtovaa."

”Kyse on  kokonaisuuksista, sitoutumisesta, rakkaudesta, vääntämisestä, ei poislähtemisestä." ”Valokuvauksellisen näkemisen voi nähdä osana ihmisyyttä, siinä missä luku- tai kirjoitustaidonkin.” 

Summer School  teoksia 55 tulevaisuuden tekijältä kuudesta alan koulusta. Yleisö kutsutaan mukaan tähän luokkakuvaan tarkastelemaan ja pohtimaan, mitä valokuvauksen aallonharjalla tapahtuu juuri nyt. Jos kaikki voivat tallentaa ja kaiken voi tallentaa, mitä silloin tallennetaan? Kesäkoulu koostuu valokuvan eri muodoista ja tarkastelee mitä kuvataan. Teokset ehdottavat pysähtymistä kuvan äärelle, muodostavat yhteisön, kokeilevat ja etsivät, muuttuvat performanssitallenteiksi, kun valokuvaajat kääntävät kameran itseen tai lähipiiriin.

Näyttelyn ideointi ja kuvavalinnat on tehty kollektiivisesti. Valokuvauksen opiskelijat -yhdistys on toiminut opiskelijoiden omana äänenä jo 40 vuoden ajan. Tämä näyttely juhlistaa Valokuvauksen opiskelijat ry:n (VOry) 40-vuotista taipaletta. 

Valokuvauksen opiskelijoille järjestetyn haun pohjalta näyttelyn teokset ovat valinneet: Marina Ekroos (Tampereen yliopisto, kuvajournalismi), Aukusti Heinonen, (Aalto-yliopisto), Aapo Huhta (Lahden Ammattikorkeakoulu), Hertta Kiiski (Kuvataideakatemia), Elise Anette Kokkonen (Yrkeshögskolan Novia), Teemu Lehmusruusu (Aalto-yliopisto), Mortti Saarnia (Turun taideakatemia), Reetta Haarajoki (Valokuvataiteen museo), Anna-Kaisa Rastenberger (Valokuvataiteen museo)

Näyttelyn avajaispäivänä 7.5.2013 julkistetaan valokuvateos a book of lies - väritettyjä totuuksia: 112 tekijää, 327 valokuvaa. Kirjan julkaisee Valokuvauksen opiskelijat ry ja MustaTaide - Aalto Photo Books.

Näyttelyä ja kirjaa ovat tukeneet: Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto, Finnfoto ry,  Patricia Seppälän säätiö ja Suomen Kulttuurirahasto Uudenmaan taidetoimikunta

Suomen valokuvataiteen museo
1. kerros

Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, G-rappu, Helsinki

8.5.–28.7.2013
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy